Milieuvriendelijke ‘SuperSwitch’ Vodafone verkleint kans en impact storingen

markt_spelersVodafone gaat in Eindhoven een SuperSwitch netwerkcentrale bouwen. Het nieuwe knooppunt heeft een flexibele capaciteit en kan in geval van calamiteiten volledig overgenomen worden door centrales op andere locaties. Daarmee zal de impact van grote storingen, zoals bij de grote brand in Vodafone-knooppunt in Rotterdam in 2012, beperkter zijn.

Jan van Alphen, woordvoerder van de BTG:

'Een goede ontwikkeling, die overigens wel te laat is ingezet. De maatregel is dan ook een beetje mosterd na de maaltijd'

De SuperSwitch voldoet volgens Vodafone aan de hoogste beschikbaarheidseisen van dit moment. De bouw maakt onderdeel uit van het FastForward-programma, waarbij het Vodafonenetwerk geleidelijk teruggaat van 12 kleinere netwerkcentrales naar slechts drie grote, zwaar beveiligde netwerkknooppunten die als elkaars back-up fungeren.

Het nieuwe netwerkknooppunt wordt gevoed door elektriciteit uit 100 procent windenergie. Ook is voor duurzame installaties gekozen om energieverbruik te minimaliseren. Zo wordt er onder meer gekoeld met buitenlucht in plaats van met koelmachines. Het netwerkknooppunt is onder andere ISO9001- en ISO27001-gecertificeerd, heeft een Tier3+ data center classificatie en wordt voorzien van permanente videobewaking.

Milieuvriendelijk

Mallik Rao, CTO Vodafone Nederland: 'Een optimale fysieke omgeving voor onze systemen, applicaties en data is essentieel voor de continuïteit van ons netwerk. Het netwerkknooppunt in Eindhoven gaan we de komende maanden bouwen en vervolgens vullen met netwerkapparatuur die momenteel nog verspreid is over verschillende netwerklocaties. Dat gebeurt gefaseerd, zodat we de continuïteit en kwaliteit van het netwerk en diensten kunnen waarborgen. De reductie in netwerkcentrales is ook nog eens goed voor het milieu. We passen de nieuwste en schoonste energietechnieken toe en kunnen beter inspelen op vraag en aanbod, waarmee we onze energy efficiency vergroten'.

BTG-woordvoerder Jan van Alphen: 'Providers hadden zich eerder moeten realiseren dat het belang van de zeker- en veiligheidsborging van mobiele communicatie voor zowel groot zakelijke gebruikers als consumenten in de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Enerzijds hadden zij zelf al meer veiligheids- en redundantiemaatregelen moeten treffen, anderzijds hadden zij in eerdere fasen samenwerking met elkaar moeten zoeken, vanwege hun gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Het is inmiddels al weer twee jaar geleden dat zich de landelijke calamiteit met Vodafone heeft voorgedaan als gevolg van een brand in hun telefooncentrale in Rotterdam. Na dit incident moest zelfs de overheid eraan te pas komen om maatregelen af te dwingen. Wij vinden het overigens wel te waarderen dat Vodafone het op een 'groene manier' aanpakt'.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.