KPN krijgt goedkeuring voor verkoop E-Plus

markt_spelersDe Europese Commissie stemt in met de voorgenomen overname van de Duitse KPN-dochter E-Plus door O2, een dochter van het Spaanse Telefónica. Dit meldt de Europese Commissie. Telefónica doet in ruil voor de goedkeuring concessies die ervoor moeten zorgen dat er voldoende concurrentie overblijft op de Duitse markt voor mobiele telefonie.

Door de fusie tussen O2 en E-Plus ontstaat een van de grootste spelers op de Duitse telecommarkt. Om te voorkomen dat dit bedrijf te veel macht krijgt, moet Telefónica voor de afronding van de overname onder meer 30 procent van zijn netwerkcapaciteit in Duitsland verkopen aan één tot drie partijen die niet over een eigen netwerk beschikken.

KPN kondigde de verkoop van E-Plus vorig jaar al aan en heeft lang op goedkeuring moeten wachten. De transactie levert het Nederlandse telecombedrijf 8,6 miljard euro op, die het goed kan gebruiken om de eigen financiële positie te versterken. Na afronding van de transactie krijgt KPN 5 miljard euro in contanten voor E-Plus. Het grootste deel hiervan zal gebruikt worden voor dividenduitkering aan aandeelhouders.

Voor KPN is de deal strategisch interessant omdat het bedrijf tevens een belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland verwerft. Het is echter de vraag of KPN hierin interesse heeft. Aandeelhouders hebben KPN inmiddels om meer duidelijkheid over de strategie gevraagd. Wil het bedrijf mee met de consolidatieslag op de Europese telecommarkt, of gaat het zich juist weer meer als IT-speler op de markt presenteren?

Jan van Alphen, woordvoerder van de BTG:

"Binnen de BTG is aantal van haar groot zakelijke leden bezorgd over de wijze waarop KPN invulling geeft aan haar strategische koers. Vanuit het perspectief van onze leden volgen we nauwgezet deze ontwikkelingen en zijn hierover in gesprek met KPN. Uiteindelijk hebben KPN en groot zakelijk gebruikers veel gemeenschappelijke belangen, zoals de realisatie van klantgerichte dienstverlening tegen een aantrekkelijke tarief, die aansluiten op de actuele businessbehoeften."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.