Roamingtarieven verder gedaald

business_trendsPer 1 juli zijn de tarieven voor bellen, sms’en internetten binnen Europa verder omlaag gegaan. Goed nieuws voor vakantiegangers, die binnenkort weer massaal op pad gaan. De nieuwe tarieven zijn het gevolg van ingrijpen vanuit de Europese Commissie, die vindt dat Europa eigenlijk als één interne markt gezien moet worden.

De roamingtarieven zijn onder invloed van de Europese Commissie de afgelopen jaren al behoorlijk gedaald. Tot onvrede van de operators, die in het verleden flink konden verdienen aan vakantiegangers.

Nieuwe tarieven

Vanaf 1 juli 2014 gelden de nieuwe tarieven binnen de EU: bellen mag maximaal 23 cent per minuut kosten, en voor gebeld worden mag de operator nog maar maximaal 6 cent per minuut in rekening brengen. Vorig jaar kostte bellen maximaal 29 cent per minuut en gebeld worden 8 cent. Voor internetten moet met ingang van 1 juli 2014 24 cent per MB betaald worden. Een jaar geleden was dat nog 54 cent per MB.

Sms’en

Ook het sms’en is de afgelopen jaren flink goedkoper geworden. Het ontvangen van een sms in het buitenland is inmiddels gratis (net zoals in Nederland). In 2009 mocht het versturen van een sms nog maar 13 cent kosten. In 2012 werd dat verlaagd naar 11 cent en 1 juli 2013 werd dat 10 cent. Met ingang van 1 juni 2014 is het tarief op het maximum van 7 cent per sms gesteld. Dat betekent dus dat voor veel consumenten het versturen van een sms in een ander Europees land goedkoper is dan het versturen van diezelfde sms in Nederland. Een vreemde situatie natuurlijk.

Internationale concurrentie

De verwachting van de EU is dat de operators 2 procent minder omzet zullen maken door de nieuwe maatregel. Op de langere termijn moet het echter in het voordeel van de aanbieders gaan werken, zo denkt de EU. Reizigers zullen hun smartphone meer in het buiteland gaan gebruiken, door de nieuwe tarieven, wat uiteindelijk een hogere omzet op zal leveren. Daarnaast kunnen de operators elkaar ook grensoverschrijdend gaan beconcurreren, wat nieuwe omzet op kan leveren.

Jan van Alphen, woordvoerder van de BTG:

“BTG is van mening dat het in het kader van de Europese gedachten en het internationaal georiënteerde karakter van veel Nederlandse bedrijven goed is dat ook de grenzen van de mobiliteit (functionaliteiten en tarieven) in dit verband voor heel Europa transparant en eenduidig zijn.”

Voordeelopties

Overigens zijn de nieuwe tarieven lang niet voor iedereen van belang. De meeste operators bieden speciale voordeelbundels aan voor bellen en internette in het buitenland. Er zijn bundels die aangeschaft moeten worden, en zijn ook bundels die door de gebruiker kosteloos aangezet kunnen worden.

Andere landen

Wie op vakantie buiten Europa gaat, moet nog wel goed opletten. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat Zwitserland en Turkije ook tot de Europese Unie behoren, maar dat is niet waar. Wie niet oplet, kan daardoor voor onaangename verrassingen komen te staan. Het is dus zaak dat de telecombranche de consument goed voorlicht, want bellen, gebeld worden, sms’en en internetten is vaak goedkoper dan de consument denkt. Wanneer dat besef doordringt, is de kans groot dat men ook in het buitenland vaker de smartphone zal pakken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.