Ruim 41 procent van de Nederlanders mobiel via mvno

business_trendsDe Nederlandse markt voor mvno's, (mobiele virtuele netwerk operators) is in Q1-2014 gegroeid met 2,5 procent naar 8,4 miljoen klanten. De mvno's maken gebruik van bestaande netwerken om als operator diensten aan te bieden. Dankzij de groei hebben de mvno’s nu een aandeel van 41,6 procent in de totale mobiele markt in Nederland, zo blijkt uit het Dutch Mobile Virtual Operators Market-rapport van onderzoeksbureau Telecompaper.
Het is overigens wel zo dat 56,4 procent van deze klanten, oftewel bijna 4,8 miljoen, diensten afneemt bij virtuele merken die onderdeel van de netwerkoperators zijn. De zelfstandige virtuele merken zijn dus goed voor bijna 3,7 miljoen klanten, oftewel 18,1 procent van de totale mobiele markt. In het derde kwartaal van 2013 was dit nog 17,3 procent.

De markt van virtuele, mobiele operators is volgens Telecompaper grotendeels in handen van elf virtuele merken, die redelijk gelijk zijn gebleven in vergelijking met een half jaar geleden. De KPN-merken Telfort en Hi staan nog steeds aan kop, hoewel Hi zijn klantenaantal zag dalen. Lebara, Lycamobile en Tele2 blijven de belangrijkste zelfstandige virtuele merken. Tele2 is zelfs gestegen naar de vierde plek wat betreft het totale aantal klanten.

Het aantal actieve virtuele merken in Nederland is volgens het onderzoeksbureau in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid van 64 naar 70. Een aantal merken is gestopt (ACN Mobiel, GT Mobile en PostNL Mobiel) en twee van de nieuwe spelers zijn onderdeel van Dekatel en Mobile Service en richten zich op de zogenoemde ‘no frills’ markten in het zakelijke segment. Twee bestaande zelfstandige spelers hebben een nieuwe naam gekregen: Scarlet heet nu Stipte en Euphony gaat Mobicross heten.

De enige segmenten die een groei in het aantal klanten lieten zien, zijn die van de vaste spelers (dankzij groei bij Tele2 en Ziggo) en no frills (dankzij groei bij hollandsnieuwe). Het no frills-segment blijft de grootste in de totale markt voor virtuele, mobiele operators en was goed voor een marktaandeel van ongeveer een derde. De vaste spelers hadden een gezamenlijk marktaandeel van ongeveer 10 procent van de totale markt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.