Microsoft komt met massa-ontslagen

markt_spelersICT-concern Microsoft bereidt een wereldwijde massa-ontslagronde voor. Naar verluidt, zou het onder andere gaan om mensen die via de overname van de Finse telefoonmaker Nokia binnen zijn gehaald. Ook zullen medewerkers van minder goed renderende divisies, waaronder die van de Xbox-spelcomputer, hun heil elders moeten gaan zoeken. Dat meldt het financiële persbureau Bloomberg op basis van diverse welingelichte bronnen binnen Microsoft.

Volgens Bloomberg zal de aanstaande herstructureringsslag ‘de grootste zijn die Microsoft in de afgelopen vijf jaar’ heeft doorgevoerd. Daarmee komt het aantal ontslagen volgens verwachting ruimschoots boven de 5800 stuks, het aantal mensen die het bedrijf in 2009 op straat zette tijdens een eerdere ontslagronde. De door Bloomberg aangehaalde bronnen stellen dat de aankondiging van de nakende ‘afslanking’ nog deze week zal worden gedaan door de in februari dit jaar aangestelde CEO Satya Nadella. Naar verwachting zal hij het nieuws bekend maken op 22 juli aanstaande tijdens de presentatie van de bedrijfsresultaten behaald in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar van het concern.

Door de overname van de telefoonactiviteiten van het Finse Nokia (30.000 personeelsleden) is het werknemersbestand van Microsoft wereldwijd uitgegroeid tot een kleine 127.104 stuks. Bij de overname sprak het Amerikaanse ICT-concern al de verwachting uit dat het op jaarlijkse basis een kleine 600 miljoen dollar aan ‘synergiekosten’ zou kunnen besparen. Die besparing komt grotendeels uit het schrappen van ‘overlappende’ functies en afdelingen, aldus de door Bloomberg geraadpleegde bronnen. Ook zou CEO Satya Nadella de gelegenheid willen aangrijpen om bepaalde onderdelen van zijn bedrijf, zoals de Xbox-divisie en de ontwikkelafdelingen, aan te pakken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.