Intel boekt goede kwartaalresultaten

markt_spelersChipmaker Intel heeft in het tweede kwartaal van zijn boekjaar de verkoop van processoren bestemd voor gebruik in personal computers stevig zien stijgen. Die ontwikkeling heeft directe invloed op de financiële resultaten van het concern: de omzet groeide van 12,8 miljard dollar (Q2 2013) naar 13,8 miljard, terwijl de nettowinst van 2 miljard naar 2,8 miljard dollar ging.

Voornaamste reden voor de goede bedrijfsprestaties in het tweede kwartaal van dit jaar is, zo stelt Intel in een officieel bericht, ‘het stabiliseren van de wereldwijde vraag naar personal computers in diverse verschijningsvormen’. Het ergste is over voor de pc-industrie, zo stelt een optimistisch gestemde Stacy Smith, Chief Financial Officer van de fabrikant, in een interview met het persbureau Reuters. “De vraag naar pc’s is gestabiliseerd”, aldus de topvrouw. Zij signaleert verder dat de pc-verkoop in opkomende markten als China eenzelfde stijgende lijn vertonen als die in de Verenigde Staten, de thuismarkt van haar bedrijf.

Intel’s Chief Executive Officer Brian Krzanich heeft bij de presentatie van de tweede kwartaalcijfers wel de kanttekening geplaatst dat de gestegen verkoop van pc’s ook wordt gevoed door de, al dan niet tot dusver uitgestelde, vervanging van ‘oude systemen’ bij zowel consumenten als het bedrijfsleven. Krzanich verwacht overigens dat die vervangingstrend zich minimaal zal doorzetten tot het eind van 2014.

De chipmaker heeft sinds 2010 te kampen gehad met een afname van de verkoop van pc’s. De introductie van nieuwe soorten computersystemen, zoals de Apple iPad tabletcomputer, en de opkomst van de smartphone waren daar in grote mate debet aan. Intel heeft hier minder goed op kunnen inspelen. Makers van smartphones en tabletcomputers verkozen processoren van andere fabrikanten boven die van Intel. Het concern is nog immer druk bezig met een inhaalslag in die twee segmenten. Dat blijkt onder andere uit de jongste kwartaalcijfers. De mobiele divisie van Intel (ondermeer belast met de productie en verkoop van chips bestemd voor tabletcomputers en smartphones) rapporteerde in het tweede kwartaal van 2014 een omzetval van 83 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook boekte het bedrijfsonderdeel een operationeel verlies van 1,12 miljard dollar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.