Google boert goed in tweede kwartaal

markt_spelersInternetconcern Google heeft in het tweede kwartaal van zijn fiscale boekjaar een groei gezien van zowel de omzet als de winst. Bij het bekend maken van de cijfers heeft het Amerikaanse bedrijf ook aangekondigd dat één van zijn topmensen van het eerste uur, Chief Business Officer Nikesh Arora, overstapt naar het Japanse high tech concern Softbank.

Voor Google heeft het tweede kwartaal een omzetgroei van 22 procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar gebracht. De omzet kwam nu uit op 15,96 miljard dollar (2013: 13,11 miljard). De nettowinst heeft eveneens een beweging naar boven meegemaakt, zij het in minder grote stappen. Onder aan de streep is nu 3,42 miljard dollar overgebleven (2013: 3,2 miljard).

Het internetconcern heeft met name de inkomsten gegenereerd door de verkoop van online advertenties stevig zien stijgen. Deze activiteiten lieten een plus van 23 procent zien ten opzichte van 2013. Online advertenties blijven vooralsnog met 69 procent (10,94 miljard dollar) de hoofdmoot uitmaken van Google’s omzet. Wel is ook in het tweede kwartaal een daling van de ‘prijs per muisklik’ te zien (-6 procent). Een ander substantieel deel van de omzet – 21 procent, 3,42 miljard dollar - komt van de zogeheten ‘partner sites’ van het bedrijf.

Google signaleert verder dat het inmiddels een groot deel van zijn inkomsten buiten de Amerikaanse thuismarkt weet te scoren. In het tweede kwartaal van 2014 waren de internationale activiteiten goed voor 58 procent van de omzet (9,33 miljard dollar). Groot-Brittannië is daarbij de grootste afzetmarkt, met in het afgelopen kwartaal een behaalde omzet van 1,62 miljard dollar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.