‘Connected cars’ betekenen miljardenomzet voor operators

business_trendsAuto’s die via het mobiele netwerk met het internet verbonden zijn, kunnen een goudmijn voor operators blijken. Dat stelt althans het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Infonetics. In 2018 zou het de operators een wereldwijde omzet van in totaal 16,9 miljard dollar kunnen opleveren, zo stellen de marktvorsers in een onlangs verschenen rapport.

Marktonderzoeker Infonetics voorziet dat de komende vier jaar zowel het aantal ‘connected cars’ als de hoeveelheid verzonden en ontvangen mobiele data, en daarmee ook de benodigde bandbreedte, stevig zullen toenemen. Op dit moment zijn er al sommige operators, die niet bij name worden genoemd in het rapport, die zo’n 90 procent van hun machine-to-machine omzet uit de zogeheten ‘connected car communications’ halen. Naar verwachting zal het bewuste marktsegment zo’n 21 keer sneller groeien dan de inkomsten die operators met de ‘reguliere’ mobiele spraak- en datacommunicatie behalen.

Autoconnectiviteit

Waar een nichefabrikant als Tesla (de Amerikaanse fabrikant van de gelijknamige elektrische auto’s) eerst het voortouw nam als het ging om  internetcommunicatie, volgen inmiddels ook de grote autofabrikanten, aldus Infonetics. Het bureau noemt in dat verband het Amerikaanse General Motors en het Duitse BMW. Beide concern plegen inmiddels ‘flinke investeringen’ op het gebied van autoconnectiviteit.

Ook aan de operatorzijde wordt stevig ingezet op de connected car. Zo heeft Vodafone in juni dit jaar 145 miljoen euro neergeteld voor een Italiaanse onderneming die telematica-diensten en –producten levert aan auto- en vrachtwagenfabrikanten. Het door Vodafone aangekochte Cobra Automative Technologies is via twee divisies actief in de automative-sector. Cobra Electronic Systems ontwikkelt en produceert apparatuur die in vrachtwagens en motoren worden geïntegreerd (zowel af fabriek als achteraf ingebouwd). Tot de klantenkring behoren bekende fabrikanten zoals Kia, Renault, Toyota, Volvo en de Volkswagen Groep. Het andere Cobra-bedrijfsonderdeel (‘Cobra Telematic Services’) houdt zich bezig met de communicatie tussen auto’s en derde partijen zoals autofabrikanten (van Bentley tot Ferrari, McLaren en Porsche), leasebedrijven en verzekeringsmaatschappijen. Twee van de diensten die het aanbiedt, zijn ‘Pay per Use’ en ‘Pay as you Drive’.

BTG

De onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit en non-profit sectoren, onderschrijft het belang van de ‘connected car’.

BTG-woordvoerder Teus van der Plaat:

'Het wordt een van de grootste machine-to-machine- en Internet of Thing-toepassingen. Zowel in de consumenten markt als in de zakelijke markt zijn er naast amusement ook vele praktische en nuttige toepassingen te bedenken.'

Volgens Van der Plaat is de BTG aan het verkennen of het op deze trend kan inspelen door de ontwikkeling van nieuwe dienstverlening voor zijn leden.
'Wij zijn aan het kijken naar de ontwikkeling van een onafhankelijke SIM-kaart. Deze zou op Europese schaal te gebruiken zijn en eigendom blijven van het bedrijf dat het toepast in producten als auto’s. Tot dusver is en blijft de SIM-kaart namelijk eigendom van de operator die het aan zijn klanten verstrekt. Autofabrikanten sluiten nu (nog) langjarige contracten met een operator op Europese schaal, zoals BMW met Vodafone. Een onafhankelijke SIM-kaart geeft bedrijven de mogelijkheid zelf te bepalen om bijvoorbeeld per land te bepalen met welke operator men wil werken. Enerzijds wordt hierdoor de marktwerking groter, doordat ook lokale operators een kans krijgen op Europees niveau (denk aan  KPN, Tele2 en Mobistar), terwijl anderzijds de bewuste afnemende bedrijven niet te maken hebben met een jarenlangere vendor lock in.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.