Overname van KPN Mitel-klanten door Zetacom roept vraagtekens op

markt_spelersOperator KPN heeft zijn klanten die Mitel-telecommunicatie apparatuur gebruiken overgedragen aan system Integrator Zetacom Business Communications. Ook komt het expertisecentrum van de operator in handen van Zetacom. Mitel-gebruikers uit de gezondheidszorg gaan overigens niet mee naar de system integrator. Geen van beide partijen hebben verdere details van de deal bekendgemaakt. De BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit en non-profit sectoren, vreest echter dat de dienstverlening voor Mitel-klanten er niet op vooruit zal gaan.

'Wij zijn erg blij met deze deal', zegt Dick Dompeling, directeur en oprichter van het elf jaar geleden opgerichte Zetacom Business Communications, in een officieel bericht naar aanleiding van de transactie met KPN. 'Wij kunnen de betreffende klanten goed van dienst zijn door onze nauwe samenwerking met Mitel en onze expertise op het gebied van Mitel-oplossingen. Klanten kunnen bij Zetacom rekenen op korte lijnen, snelle service en gecertificeerde engineers.'

Mitel

Bij fabrikant Mitel heerst er eveneens een positief gevoel over de KPN-Zetacom deal. Bas Baars, marketing directeur Europa bij Mitel: 'Zetacom heeft een grotere focus op onze oplossingen dan KPN. Dat kan ook niet anders gezien het zeer brede portfolio van KPN. De Mitel-klant krijgt bij Zetacom meer aandacht, daar mag je van uit gaan. Wij vinden het dan ook een goede ontwikkeling. Maar uiteindelijk is het de klant die bepaalt.'

Zowel KPN als Zetacom zijn partners van de Canadese telecommunicatieproducent Mitel. Zij het dat Zetacom (in tegenstelling tot KPN) het hoogste partnerniveau bij Mitel achter zijn naam heeft staan. Het zogenoemde ‘Premium Partnership’ wordt bereikt als er, naast niet nader genoemde omzetdoelstellingen, specifieke certificeringen worden gehaald en aan diverse kwaliteitsnormen wordt voldaan.

Gezondheidszorg

Het Nederlandse Zetacom Business Communications, met het hoofdkantoor in Zoetermeer, is naar eigen zeggen behoorlijk groot in de gezondheidszorg. 'Inmiddels koos 25 procent van de Nederlandse zorgmarkt voor een oplossing of de service van Zetacom', zo staat er op de website van het bedrijf te lezen. Het lijkt daarom op het eerste gezicht opmerkelijk dat er juist geen zorggelateerde KPN-klanten zijn overgenomen. 'Wij hadden ook graag die klanten willen overnemen, maar KPN vindt het segment gezondheidszorg zelf te belangrijk', aldus Zetacom-directeur Dick Dompeling.

De BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit en non-profit sectoren, is niet à proiri overtuigd van de voordelen die de overstap van KPN naar Zetacom voor de betrokken klanten met zich mee zal brengen.

Teus van der Plaat, woordvoerder BTG:

'BTG-leden die gebruik maken van VOIP-telefonie van Mitel hebben  zorgen geuit over deze overname van, niet-zorg gerelateerde, KPN-klanten. Dit vanwege het feit dat een aantal huidige strategische Mitel-platformgebruikers  constateren dat Zetacom moeite heeft met de borging van de benodigde Mitel-expertise binnen haar organisatie, inclusief de hiervoor vereiste full continue serviceorganisatie. De tijd zal het echter leren. Het is een gemiste kans dat strategische klanten of BTG niet bij deze procesgang tussen marktpartijen betrokken zijn om dienstverlening optimaal op de klant te laten afstemmen.  Als BTG zullen wij dit nauwgezet blijven volgen. Uiteraard is BTG bereid hierin mee te denken.'

Zetacom-topman Dompeling zegt zich niet te herkennen in de reactie van de BTG: 'Ik ga niet zeggen dat wij geen fouten maken, zeker niet. Ik durf echter wel te stellen dat onze klanten overwegend tevreden zijn. Ondanks het feit dat er een gezonde druk op tarieven en planning staat, hebben wij onze mensen dag en nacht paraat. Het is dus niet zo dat klanten niet worden geholpen. In de KPN-overname zitten overigens ook vijf hoog gecertificeerde Mitel-engineers en daar profiteert men ook weer van.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.