ABN AMRO: ‘Telecomsector op scherp door concurrentie van buitenaf’

business_trendsTraditionele telecombedrijven ondervinden in toenemende mate concurrentie van zogenaamde ‘over-the-top-aanbieders’ (OTT) op de markt. De sector zal dan ook alles uit de kast moeten halen om de concurrentie het hoofd te bieden. Dat stelt ABN AMRO in de meest recente versie van zijn zogenoemde ‘Telecom Update’-rapport.

Volgens de bank hadden telecombedrijven in eerste instantie vooral concurrentie van kabelmaatschappijen die hun netwerk gebruiken om naast televisie ook internettoegang en telefonie aan te bieden. De tweede concurrentiegolf die over hen heen komt is afkomstig van grote internetbedrijven die OTT-diensten aanbieden. Door overnames ontstaan grote communicatie- en entertainmentbedrijven die met hun toegevoegde waarde-diensten concurreren met de oorspronkelijke kernactiviteiten van de traditionele telecombedrijven.

OTT-aanbieders

Overigens is deze ontwikkeling niet alleen een gevaar. Er is ook voordeel van te halen, zo stelt ABN AMRO in het rapport. De telecomaanbieders hebben niet alleen maar last van OTT-aanbieders als Google (Youtube), Facebook (Whatsapp), Microsoft (Skype) en Netflix: zij profiteren er ook van. Immers, de OTT-aanbieders zorgen voor veel dataverkeer over de breedbandnetwerken die de telecombedrijven en kabelaars hebben aangelegd. Probleem is echter dat de voordelen vooralsnog niet opwegen tegen de nadelen. De komst van OTT-aanbieders, die gebruikmaken van breedbandfaciliteiten om (bijna) gratis diensten als WhatsApp, Skype en YouTube aan te bieden, heeft geresulteerd in de noodzaak tot steeds snellere – mobiele – internettoegang.

Maar tegelijkertijd zorgen diezelfde OTT-aanbieders voor stevige concurrentie op de traditionele dienstverlening van de telecom- en kabelbedrijven. De prijs die consumenten voor snellere internettoegang willen betalen om gebruik te maken van de diensten van de OTT-aanbieders weegt niet op tegen het verlies aan inkomsten op de traditionele diensten (voice, sms) die de telecom- en kabelbedrijven aanbieden.

Concurrentie van buiten de sector

'Er staat veel concurrentiedruk vanuit meerdere hoeken op de telecom', zegt Steven Peters, Sector Banker Technologie Media & Telecom bij ABN AMRO. 'De concurrentie komt niet van binnen de sector, maar van buiten. Open netwerken zijn niet meer de belangrijkste concurrentievorm. Het zijn de OTT-aanbieders van buiten waar de telecomsector het meeste last van heeft. OTT-aanbieders moeten door de aard van de industrie doorlopend innoveren om interessant voor klanten te blijven. Dit resulteert in zeer gebruikersvriendelijke diensten. Telecombedrijven zijn daartoe echter veel minder in staat, en zijn gebaat bij nieuwe allianties met OTT-aanbieders.' Volgens ABN AMRO zullen telecombedrijven dan ook alles uit de kast moeten halen om de concurrentie van OTT-aanbieders het hoofd te bieden. Aan de omzetkant moet de kwaliteit van hun productaanbod verbeteren en aan de andere kant is er de mogelijkheid tot kostenverlaging als instrument om hun winstgevendheid te vergroten.

Visie BTG

Jan van Alphen, Voorzitter Vertrouwenscommissie

Jan van Alphen, Voorzitter Vertrouwenscommissie

Jan van Alphen, woordvoerder BTG:
'BTG is benieuwd naar de visie van de grote Nederlandse telecombedrijven op dit advies van de ABN AMRO. Overigens begrijpt BTG dat de bank dit standpunt inneemt, aangezien de door hen geschetste trend duidelijk herkenbaar is bij de grootzakelijke gebruikers. Ook binnen de zakelijke omgeving ziet men steeds meer integratie van de functionaliteiten die organisaties moeten bieden aan medewerkers en klanten. Telecombedrijven zouden meer versnelling en verbreding kunnen aanbrengen in de ontwikkeling van dit integrale aanbod. Zo is de chatfunctie of het hebben van een eigen Youtube kanaal binnen organisaties nu minimaal zo belangrijk als spraak, messaging en andere meer traditionele functionaliteiten. Ook is er een toenemende behoefte aan de uitwisseling van bewegend beeld met hoge kwaliteit op een veilige manier. Daarnaast valt het op dat de OTT-aanbieders veelal Amerikaanse bedrijven zijn. Europese telecomaanbieders hanteren nog traditionele verdienmodellen, terwijl Amerikaanse bedrijven hier creatiever mee om lijken te gaan. Voor BTG-leden is het van belang dat Nederlandse telecombedrijven hier snel een stap in maken. Dat komt ook de kwaliteit en de vernieuwing van dienstverlening aan grootzakelijke bedrijven ten goede.'

De volledige ABN AMRO Telecom Update is hier te downloaden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.