Eenmalige meevaller stuwt kwartaalwinst KPN op

markt_spelersOperator KPN heeft door een eenmalige meevaller in het tweede kwartaal een aanzienlijke nettowinst geboekt. Zonder die meevaller zou KPN roodgekleurde kwartaalcijfers hebben moeten rapporteren. Het bedrijf moet tevens genoegen nemen met een lagere omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens KPN-CEO Eelco Blok ligt zijn bedrijf evenwel nog steeds op schema ‘om de resultaten te stabiliseren richting het eind van het jaar’.

In het tweede kwartaal van 2014 heeft KPN een omzet weten te behalen van ruim een miljard euro, een daling van 7,1 procent ten opzichte van 2013. Analisten van ABN Amro hebben positief gereageerd op de negatieve omzetontwikkeling: zij hadden rekening gehouden met een daling van 8,3 procent. De netto winst – na belastingen – explodeerde echter naar 349 miljoen euro. Ter vergelijking: in het tweede kwartaal van 2013 bedroeg de nettowinst nog 162 miljoen euro. Deze forse stijging is grotendeels te danken aan een eenmalige meevaller (361 miljoen euro) door de vrijval van pensioenvoorzieningen, zo blijkt uit de toelichting van KPN op zijn resultaten. Zonder dat financiële steuntje in de rug, zou KPN een verlies hebben geleden van 12 miljoen euro.

De mindere financiële prestaties in het afgelopen kwartaal (exclusief de eenmalige meevaller) zijn volgens KPN te wijten aan de onverminderd moeilijke marktomstandigheden, zowel in de consumentenmarkt als in het zakelijke segment. Wel heeft de operator in de laatste drie maanden een stijging van het aantal mobiele abonnees weten te bewerkstelligen: +53.000 consumenten en +16.000 in de zakelijke markt. In de zakelijke markt zag KPN het aantal 4G-abonnementen stevig stijgen: van 412.000 in de eerste maanden van 2014 naar 525.000 nu. Verder is er een groei te melden van het aantal abonnees op de interactieve televisiedienst van KPN (+43.000).

Na de verkoop van de Duitse dochteronderneming E-plus aan Telefónica Deutschland (voorwaardelijk goedgekeurd door de Europese Commissie), houdt KPN slechts één andere buitenlandse vestiging over: het Belgische Base. Die dochteronderneming, actief in de mobiele markt, wist een stijging van het aantal abonnees te boeken (+16.000). Volgens KPN boekte Base ‘goede operationele resultaten in het tweede kwartaal’. De opbrengsten uit de verkoop van E-Plus, van de hand gedaan voor 5 miljard euro in contanten en een aandeel van 20,5 procent in de Duitse tak van de Spaanse operator Telefónica, moeten deels terugvloeien naar de KPN-aandeelhouders in de vorm van dividenduitkering (7 eurocent per aandeel).

KPN-topman Eelco Blok heeft bij de presentatie van de kwartaalcijfers tevens laten weten dat hij een reeds eerder ingezet herstructureringsprogramma (‘Vereenvoudigingsprogramma’ gedoopt, een reductie van maximaal 2000 arbeidsplaatsen) versneld zal doorzetten. Die versnelling zal met name in de zakelijke activiteiten worden doorgevoerd. Daar worden dit jaar tot 500 werknemers ontslagen.

Reactie BTG

De BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit en non-profit sectoren, voorziet dat de door KPN aangehaalde moeilijke marktomstandigheden nog wel even zullen voortduren. Teus van der Plaat, woordvoerder BTG, wijst er desgevraagd op dat in Nederland de gemiddelde opbrengst per gebruiker van mobiele data- en telecommunicatie nog hoog is in vergelijking met andere Europese landen.

“Blijkbaar is er meer concurrentie in andere landen van de Europese Unie”, aldus Van der Plaat.

Hij haalt in dat verband een onderzoek aan dat recentelijk door de GSMA, de mondiale brancheorganisatie waarin onder andere operators vertegenwoordigd zijn, is uitgevoerd naar de wereldwijde tarieven voor mobiele telefonie. “Daaruit bleek dat Nederland in de bovenkant van de markt zit als het gaat om de tarieven die door operators worden gehanteerd. Ter illustratie: in Zweden kost 1 GB mobiele data omgerekend maar 50 eurocent per maand. In Nederland ligt dat tarief aanmerkelijk hoger. Als we vervolgens bedenken dat Zweden vele malen groter is dan Nederland, maar circa helft van het aantal inwoners van Nederland heeft, dan zou dat betekenen dat de kosten om overall dekking te krijgen veel hoger zijn. Terwijl het aantal betalende klanten de helft is. Als je het een en ander doorrekent, zou 1 GB in Nederland uiteindelijk wel eens op 10 cent per maand kunnen uitkomen. Er zit dus nog genoeg rek in de prijzen die bij ons worden berekend.”

BTG-woordvoerder Van der Plaat ziet vooralsnog geen spontane omzetverhoging in het verschiet voor operators die op de oude voet doorgaan: “De conclusie van de BTG is dat de markt de komende jaren een verdere intensivering van de concurrentie gaat zien. Dat betekent voor de huidige grote operators in Nederland dat zij voortdurend zullen worden geconfronteerd met omzetdalingen. De BTG heeft het al eerder gezegd en herhaalt het ook nu weer: operators zullen nieuwe verdienmodellen en andere omzetstromen moeten introduceren. In dat verband is de opkomst van ‘the internet of things’, ook wel machine-to-machine communicatie genoemd, een interessante omzetkans voor operators.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.