Operator Deutsche Telekom incasseert lichte omzetdaling

markt_spelersOperator Deutsche Telekom, de moedermaatschappij van onder andere T-Mobile, heeft in het tweede kwartaal van 2014 een lichte omzetdaling geïncasseerd. De winst voor afschrijvingen en belastingen (EBIDTA) maakte een tegenovergestelde beweging en steeg met 0,3 procent. Door een eenmalige meevaller, sprong de nettowinst met 34,2 procent omhoog.

In het tweede kwartaal van dit jaar heeft Deutsche Telekom een omzet behaald van 15,11 miljard euro, een daling van 0,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De EBIDTA kwam uit op 4,42 miljard euro, 0,3 procent meer dan in 2013. De nettowinst van het Duitse bedrijf maakte een grotere sprong omhoog, geholpen door een eenmalige transactie met de Amerikaanse branchegenoot Verizon. Onderaan de streep bleef er voor Deutsche Telekom in het tweede kwartaal 711 miljoen euro over (+34,2 procent).

Dochterondernemingen T-Mobile

Deutsche Telekom is verder druk bezig om zijn dochteronderneming T-Mobile USA van de hand te doen. Tot dusver zijn er, aldus DT-CEO Tim Höttges tijdens een teleconference met analisten, echter geen biedingen geweest waar de Duitse operator bovenmatig warm voor loopt. De topman liet doorschemeren dat hij nieuwe biedingen zou verwelkomen. Eerder heeft het Japanse Softbank (via zijn Amerikaanse dochter Sprint) zich noodgedwongen terug moeten trekken uit de overnamestrijd. Reden hiervoor was de inschatting dat Sprint geen groen licht voor de acquisitie zou krijgen van de Amerikaanse mededingingsautoriteit. Een nieuwe gegadigde heeft zich inmiddels al aangediend in de vorm van de Franse operator LLiad. Diens overnamebod, 15 miljard Amerikaanse dollars, is echter beduidend lager dan hetgeen Softbank/Sprint had willen betalen voor T-Mobile USA.

In de Duitse thuismarkt heeft Deutsche Telekom het aantal klanten (zowel vaste telefonie/internet en mobiele telefonie/internet) in het tweede kwartaal zien toenemen. Hetzelfde kan echter niet worden gezegd van de overige landen in Europa waar het bedrijf actief is. Zo heeft DT-dochter T-Mobile in Nederland 65.000 abonnees zien vertrekken in het tweede kwartaal. De totale omzet van T-Mobile Nederland daalde met 1,8 procent naar 379 miljoen euro. Het aantal belminuten per klant groeide in het tweede kwartaal met ruim 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het dataverbruik in de gemoderniseerde gebieden nam met gemiddeld 128 procent toe, zo laat de operator weten. Vergeleken met het 2e kwartaal in 2013 daalde de totale omzet licht met 1,8% tot €379 miljoen. T-Mobile bracht de marktinvesteringen en de operationele kosten verder terug waardoor de ebitda met 42,9 procent steeg naar 150 miljoen euro.

T-Mobile Nederland-CEO Mark Klein:

'De totale markt blijft verder afnemen en dat raakt vanzelfsprekend ook T-Mobile. Onze organisatie is wendbaar en daardoor in staat adequaat te blijven reageren op de constant veranderende marktomstandigheden. Onze operationele kosten zijn lager dan ooit tevoren, waardoor we kunnen blijven investeren in onze kernactiviteiten netwerk en service. Ik ben tevreden dat deze investeringen ook steeds duidelijker beginnen uit te betalen gezien het stabiele aantal loyale abonnementsklanten.'

T-Mobile heeft momenteel met zijn merken Ben, MTV Mobile en bliep bijna 4,3 miljoen klanten in Nederland.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.