Europese commissie overweegt stappen tegen Qualcomm

markt_spelersQualcomm, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de meeste chips in smartphones, kan te maken gaan krijgen met een Europees mededingingsonderzoek naar aanleiding van een klacht van vier jaar geleden. Dat melden althans bronnen die bekend zijn met de situatie aan persbureau Reuters.

De Britse chipmaker Icera diende in 2010 een klacht in tegen Qualcomm wegens concurrentiebeperkend gedrag. Icera werd in 2011 overgenomen door Nvidia Corp. De klacht zou van de Europese agenda zijn verdwenen toen Qualcomm vorig jaar juli nadere informatie verstrekte. Maar volgens een van de bronnen pakt Europa deze zaak in een versneld tempo aan na het succes  in juni dit jaar waarbij chipmaker Intel werd beboet voor een bedrag van 1,1 miljard euro.

De woordvoerder van de Commissie voor mededingingsbeleid weigerde desgevraagd commentaar te geven en ook bij Qualcomm houdt men de kaken stijf op elkaar. In het geval het tot een zaak tegen Qualcomm gaat komen, kan de boete oplopen tot 1,5 miljard Amerikaanse dollars, omgerekend 10 procent van de wereldwijde omzet van Qualcomm, voor het overtreden van de EU-antitrustregels.

Het is niet de eerste keer dat Qualcomm met een EU-onderzoek geconfronteerd wordt. In 2006 werd er een klacht ingediend door het Zweedse Ericsson en het Amerikaanse Texas Instruments, maar dat onderzoek werd in 2010 beëindigd toen die twee bedrijven hun klacht introkken. In 2009 legde de Zuid-Koreaanse Fair Trade Commissie Qualcomm een boete op van ruim 268 miljoen Amerikaanse dollars voor het misbruiken van zijn machtpositie op het gebied van CDMA modemchips. Deze chips werden gebruikt in toestellen van de Zuid-Koreaanse fabrikanten Samsung en LG Electronics.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.