M2M-markt wordt in 2017 door 3G en 4G gedomineerd

business_trendsDaar waar 2G-technologie nu nog overheersend is als het gaat om Machine-to-Machine communicatie (M2M), zal die positie binnen drie jaar door 3G- en 4G-communicatie worden overgenomen. Dat voorspelt het marktonderzoeksbureau Berg Insight de zesde editie van zijn ‘Global Wireless M2M Market’-rapport.

'Wij zien een groeiend dataverbruik als het gaat om Machine-to-Machine communicatie. Dat zorgt voor de opmars van snellere technologieën zoals 3G en 4G', stelt Tobias Ryberg, senior analyst bij Berg Insight, vast. 'Ook hebben enkele operators al aangekondigd dat zij hun 2G-infrastructuur binnen een paar jaar op non-actief zullen zetten. Het Amerikaanse AT&T trekt bijvoorbeeld al in 2016 de stekker uit zijn 2G-netwerk. In Japan hebben de drie grootste mobiele operators inmiddels hun 2G-netwerken op zwart gezet.'

Connected cars

De ontwikkeling van ‘connected cars’ door autofabrikanten is volgens marktvorser Berg Insight een andere belangrijke reden voor de snelle adoptie van snellere mobiele datatransmissie bij M2M-toepassingen. Het Amerikaanse General Motors komt in 2015 met de Chevrolet Malibu waarin een 4G-ondersteuning is ingebouwd. De fabrikant zegt in 2016 met in totaal 30 nieuwe modellen met 4G-voorzieningen te zullen komen. De Duitse autoproducent Audi, onderdeel van de Volkswagen Groep, heeft eveneens aangekondigd dat het volgend jaar een model (in zijn bestaande A3-reeks) met ingebouwde 4G-communicatiemogelijkheden op de markt gaat brengen.

BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit en non-profit sectoren, verwacht ook dat het inzetten van 4G-technologie voor M2M in Nederland een grote vlucht zal nemen. Al zegt de vereniging dat het prijsniveau van 4G-modems nog relatief hoog is. BTG-woordvoerder Teus van der Plaat denkt echter dat er voorlopig in Nederland geen sprake zal zijn van het uitzetten van 2G-netwerken.

Teus van der Plaat:

'Er zijn in ons land nog zeer veel mensen die  relatief weinig bellen en hun mobiele telefoon dan ook alleen aanzetten als dat nodig is. Dit komt vooral voor bij ouderen die niet opgegroeid zijn in het ‘always on’-tijdperk. Het gaat vaak om abonnees die de operators liever kwijt dan rijk zijn, omdat ze een zeer goedkoop prepaid abonnement hebben of gebruik maken van een SIM-only abonnement van een paar euro per maand. Die bewuste groep gebruikt doorgaans nog mobiele telefoons van het type ‘baksteen’. Wij schatten dat het in totaal zeker nog wel om een groep van ruim twee miljoen mensen gaat.'

BTG-zegsman Van der Plaat ziet nog andere, meer economisch getinte motieven, voor het nog in stand houden van de Nederlandse 2G-netwerkinfrastructuur. 'In de M2M markt is op dit moment nog een grote hoeveelheid apparatuur in gebruik die uitsluitend en alleen GPRS-ondersteuning heeft. Het gaat hier bijvoorbeeld om vitale overheidsinstallaties (denk aan sluizen en bruggen) en andere apparatuur zoals cv-ketels. Ook oudere elektriciteitsmeters, waarvan er nog vele honderdduizenden in gebruik zijn, werken met GPRS. Het uitzetten van GSM/2G-netwerken in Nederland zou betekenen dat fabrikanten gedwongen worden om de vaak wat oudere apparatuur sneller dan begroot te vervangen.'

Mogelijke samenwerking

Dat laatste ziet de BTG voorlopig niet gebeuren, zegt Van der Plaat. Hij denkt dat operators in Nederland eerder de 3G-netwerken op zwart zullen zetten dan de 2G-infrastructuur. 'Dat zijn namelijk datanetwerken waarvan de huidige gebruikers veel sneller een nieuwe 4G-telefoon aan zullen schaffen. Mogelijk gaan de operators samen werken, als dat tenminste van de Autoriteit Consument en Markt (ACM, red.) mag, om gezamenlijk een 2G-netwerk met landelijke dekking te realiseren voor ‘oudere gebruikers’ en op GPRS gebaseerde M2M-toepassingen. BTG is er een voorstander van dat de overheid c.q. de ACM operators toestaat netwerken te delen als het gaat om oude techniek die nog niet uitgeschakeld kan worden. De operators kunnen zich dan focussen op de nieuwe technologie en de kosten voor het onderhouden van oudere infrastructuur zoveel mogelijk beperken door samen te werken.'

Link naar het Berg Insight-rapport (prijs 1.500 Amerikaanse dollars)

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.