BTG ziet oplossing voor volledig mobiel bereik 112 in Nederland

business_trendsTot 50.000 adressen in Nederland zijn niet in staat om de nooddienst 112 via de mobiele telefoon te bereiken. Omgerekend komt dat neer op circa 1 procent van het Nederlandse grondgebied. Dat stelt operator KPN in een bericht dat door De Persdienst, de landelijke redactie van acht regionale dagbladen, is verspreid. Volgens de BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren, behoort een landelijke dekking echter wel tot de mogelijkheden. Al moet de overheid daar wel een afdwingende rol in spelen, aldus de BTG.

In de gebieden waar 112 niet mobiel bereikbaar is, kan de nooddienst wel via de reguliere vaste netwerkinfrastructuur van KPN worden gebeld, zo stelt de operator desgevraagd. De telecommer heeft van de Nederlandse overheid een verplichting als het gaat om het garanderen van de bereikbaarheid van het 112-telefoonnummer. Het ministerie van Economische Zaken komt nog dit jaar met een rapport over de mobiele bereikbaarheid in Nederland.

Reden voor de ‘witte plekken’ in de mobiele netwerkinfrastructuur van KPN is het feit dat er ter plaatse te weinig – of geen - zendmasten voor de mobiele telefonie staan. Die situatie bestaat zowel in landelijke gebieden als in stedelijke omgevingen (waaronder delen van de binnenstad van Amsterdam). De oplossing van het bereikbaarheidsprobleem - het bijplaatsen van zendmasten in de bewuste gebieden - is echter ‘weerbarstig’, zo stelt de operator als reactie op de berichtgeving van De Persdienst. Die ‘weerbarstigheid’ is niet alleen terug te voeren op de extra kosten van het aanleggen van de benodigde infrastructuur. Het gaat tevens in sommige gevallen om zaken als vergunningen die niet of te traag worden afgegeven door de verantwoordelijke lokale overheden.

Voice over LTE biedt oplossing

De BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit en non-profit sectoren, ziet een mogelijke verbetering van de 112-bereikbaarheid door de komst van Voice over LTE (VoLTE, bellen via het mobiele 4G-datanetwerk) in lage frequentiebanden zoals 800 MHz. Het een en ander heeft te maken met de verbetering van circa tien procent van het bereik binnenshuis door de toepassing van lage frequentiebanden. Het is echter nog niet bekend wanneer VoLTE in Nederland door KPN en andere operators zal worden geïntroduceerd. Met de veiling van de 700 MHz-frequenties over enkele jaren wordt een en ander wederom een kleine tien procent verbeterd. Al biedt ook dat geen volledige dekking, aldus BTG-woordvoerder Teus van der Plaat.

“Uiteindelijk zal van de naar schatting 50.000 mensen die thans geen 112-dekking hebben, de helft nog overblijven, zo schat ik. Er blijft altijd een groep die geen dekking heeft.”

Volgens Van der Plaat spelen hierbij bedrijfseconomische overwegingen mede een rol.

“De commerciële operators blijven, begrijpelijk, altijd de afweging maken tussen de verwachte draadloze omzet versus de investeringen die men moet doen in het netwerk om dekking te realiseren. Het investeren van 100.000 euro voor een mast met apparatuur voor een gebied waar nauwelijks mensen wonen, gaat niet vanzelf gebeuren. De enige manier om dat op te lossen is operators die frequentieblokken kopen bij de frequentieveiling wettelijk dwingen 100 procent landelijke dekking te realiseren. Daar valt nog veel over te zeggen, al denk ik dat er wel veel weerstand tegen zal komen vanuit de operators.”

BTG-zegsman Van der Plaat ziet in de tussentijd nog een andere mogelijkheid:

“Een eerste simpele maatregel kan zijn in gebieden met een bevolkingsdichtheid van minder dan x inwoners per kilometer toe te staan, of af te dwingen dat operators elkaars netwerken mogen of moeten gebruiken. Hierdoor hoeft maar één bedrijf te investeren, en kunnen allen er gebruik van maken. Als men zo de ongunstige plekken onder elkaar verdeelt, is er wel tegen redelijke kosten overal dekking te creëren. Deze methode wordt onder andere in Zweden toegepast.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.