T-Mobile:'900 MHz voor 4G en samenwerking met Tele2'

markt_spelersOperator T-Mobile wil in het eerste tot tweede kwartaal van 2015 de 900 MHz-band gaan gebruiken voor een verbeterde dekking van zijn 4G-netwerkinfrastructuur in Nederland. De dochteronderneming van de Duitse telecomreus Deutsche Telekom ziet zich hiertoe genoodzaakt om sneller landelijke dekking en ‘betere 4G-dekking binnenshuis’ te kunnen bewerkstelligen. T-Mobile klanten moeten dan wel genoegen nemen met een lagere maximale snelheid van hun mobiele internetverbinding. 

T-Mobile heeft – in tegenstelling tot concurrenten KPN en Vodafone – er voor gekozen om zijn bestaande infrastructuur in zijn geheel te vervangen: zowel voor het ‘oudere’ netwerk (3G) als voor 4G. Daarbij maakt de operator gebruik van de 1800 MHz-band. Hiermee wordt weliswaar een hoge dataoverdracht mogelijk (tot 150 Mbps), maar het bereik van de bewuste zendmasten is daarmee wel beperkter. Consequentie hiervan is dat het bedrijf op meer locaties nieuwe masten moet plaatsen. Om toch op kortere termijn een grotere dekking (zowel binnenshuis als buiten) te krijgen, zet T-Mobile volgend jaar de 900 MHz-band in. Nadeel hiervan is echter dat de 150 Mbps internetsnelheid niet kan worden gehaald: volgens de operator ligt het maximum op 75 Mbps.

T-Mobile merkt verder op dat zijn 4G-klanten, geheel in lijn met de heersende trend, intensiever gebruik maken van mobiel internet. Met name het afspelen van bewegende videobeelden is populair. Tevens wordt de hogere 4G-snelheid benut om apps te downloaden. Volgens de operator kiezen klanten die downloaden en video streamen in toenemende mate voor 4G in plaats van WiFi.

De concurrentie zit ondertussen niet stil. Zowel KPN als Vodafone hebben al laten weten dat zij op beperkte schaal LTE Advanced aan hun respectievelijke klanten gaan aanbieden. Daarmee is in theorie een maximale snelheid van circa 225 Mbps mogelijk. T-Mobile Nederland heeft nog geen plannen voor de introductie van LTE Advanced bekend gemaakt. Wel heeft het aangekondigd dat het ‘eind 2014’ hogere internetsnelheden op zijn 4G-netwerk voor zijn abonnees beschikbaar zal maken. Het bedrijf onthield zich echter van meer specifieke informatie over die ‘hogere snelheden’.

Samenwerking Tele2 Nederland

Tijdens de persconferentie op 8 september waarop de 4G-aankondiging werd gedaan, heeft T-Mobile Nederland-CEO Mark Klein tevens aangekondigd dat het bedrijf zich meer gaat richten op de zakelijke markt. Hij wil daarvoor samenwerken met branchegenoot Tele2 Nederland. Klein: “Zij zorgen voor de ‘Big Pipes’ (vaste lijnen, red.) die wij daarvoor nodig hebben.” De topman wilde nog niet ingaan op de details van de samenwerking en het resulterende aanbod voor de zakelijke markt.

Reactie BTG

BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren, vindt het positief dat T-Mobile zich meer op de zakelijke markt gaat toeleggen. BTG-woordvoerder Teus van der Plaat:

”Voor grote organisaties was er tot nu toe feitelijk slechts keuze uit twee (KPN en Vodaphone, red.) operators. T-Mobile werd minder geschikt geacht door diens slechte bereik binnenshuis. Dat was met name het gevolg van het feit dat de operator primair de 1800 Mhz-band toepaste. Door de in gebruik name van de 900 Mhz-band voor 4G , naast de 1800 Mhz, creëert T Mobile een nagenoeg gelijkwaardige ‘in house dekking’ als KPN en Vodafone, die beide in de 800 Mhz band actief zijn. Als T-Mobile alle base stations die men thans voor 1800 Mhz gebruikt, gaat inzetten voor 4G op 900 Mhz, dan ontstaat er een zeer concurrerend alternatief voor KPN en Vodafone. Technisch gezien, lijkt T-Mobile daar toe in staat. In hoeverre men er ook daadwerkelijk in wil investeren, is de vraag."

BTG-zegsman Van der Plaat ziet tevens de nakende samenwerking tussen T-Mobile en Tele2 op de zakelijke markt als een logische en welkome ontwikkeling:

“De samenwerking met Tele 2 is voor de hand liggend. Tele2 maakt immers in Nederland al gebruik van de T-Mobile zendmasten. Het delen van de glasvezel verbindingen van de basestations is profijtelijk voor beide partijen. Een volgende stap zou kunnen zijn dat er roaming deal komt tussen het Tele2 4G-netwerk en dat van T-Mobile, waardoor de in house dekking van T-Mobile nog verder zou kunnen worden verbeterd.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.