BlackBerry koopt 'virtuele SIM-technologie'

markt_spelersSmartphonefabrikant BlackBerry heeft de Britse startup Movirtu voor een onbekend bedrag overgenomen. De startende onderneming heeft een technologie ontwikkeld waardoor meerdere telefoonnummers tegelijkertijd op één smartphone zijn te gebruiken. Het is de tweede, kleinere, acquisitie die BlackBerry in de afgelopen drie maanden heeft gepleegd.

Met Movirtu krijgt BlackBerry technologie in handen die het bijvoorbeeld mogelijk maakt om een zakelijk en privé telefoonnummer tegelijkertijd op één smartphone te gebruiken. Daarbij wordt alle informatie (van contacten tot berichten en de door operators benodigde facturatiegegevens) gescheiden gehouden. Movirtu noemt de bewuste oplossing ‘Virtual SIM’, waarbij elk telefoonnummer een eigen virtuele omgeving heeft. Een dergelijk principe is reeds langer te vinden in de markt voor computerservers.

“Met de Movirtu-technologie kunnen ICT-afdelingen bijvoorbeeld het bellen of het tot stand brengen van dataverbindingen op het zakelijke gedeelte van de smartphone beperken na een bepaald tijdstip, zonder dat het privé-gedeelte daar beperkingen van ondervindt”, zegt John Sims, president Global Services bij BlackBerry. “De overname van Movirtu past goed in onze strategie om met behulp van nieuwe diensten meer toegevoegde waarde, en zo ook terugkerende omzetstromen, te creëren.”

Overname Secusmart
BlackBerry heeft in juli dit jaar de Duitse beveiligingsexpert Secusmart overgenomen. Ook hier werden geen financiële details van de transactie bekendgemaakt. Secusmart was verantwoordelijk voor de beveiliging van een speciaal voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel geprepareerde BlackBerry Z10. Eerder gebruikte Merkel een Nokia, eveneens door Secusmart beveiligd, die desondanks toch door de NSA zou zijn afgeluisterd. Met de overname van Secusmart wil BlackBerry de hoge mate van veiligheid van zijn systeem onderstrepen, en zo meer overheidsinstanties kunnen bedienen. De beveiligingssoftware van Secusmart, SecuSUITE, is al gereed voor gebruik op de jongste versie van het BlackBerry-besturingssysteem (versie 10). Mogelijk wordt deze nu standaard onderdeel van het besturingssysteem.

Reactie BTG
BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren, is te spreken over het meest recente overnamenieuws van de Canadese smartphonefabrikant. BTG-woordvoerder Teus van der Plaat:

“De BTG volgt Blackberry nauwgezet. Wij vinden de acquisitie van Movirtu een positieve ontwikkeling. Ondanks de recente achteruitgang van Blackberry is er nog steeds een aantal BTG leden die gebruik maakt van het Blackberry platform. Hoewel deze leden overwegen afscheid te nemen van het platform, zien wij toch een hernieuwde belangstelling voor het Canadese merk. De Duitse overheid is een groot gebruiker van Blackberry vanwege de hoge beveiligingsgraad die met het platform kan worden bereikt. Met name de scheiding tussen zakelijk en privé is bij Blackberry aanzienlijk beter en veiliger geregeld dan bij de andere aanbieders van beheeroplossingen. Dit is voor gebruikers die veiligheid hoog in het vaandel hebben zeer belangrijk.”

BTG-zegsman Van der Plaat houdt nog wel een slag om de arm als het gaat om de alternatieven voor de BlackBerry-oplossingen op security-gebied:

“Tot nu toe zijn er buiten Blackberry nauwelijks betaalbare goede commerciële oplossingen te vinden die een gelijkwaardig veiligheidsniveau halen. In oktober dit jaar komt er echter een nieuwe versie van het besturingssysteem Android die een aanzienlijk hoger veiligheidsniveau zal gaan halen. Dat komt door het feit dat Google in die versie oplossingen van de door hen overgenomen securityspecialist Divide zal integreren. Wij wachten af hoe Blackberry qua veiligheidsniveau zich zal verhouden tot deze nieuwe Android-versie.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.