Vodafone heeft interesse in Liberty Global

markt_spelersDe Britse operator Vodafone ziet een overname van Liberty Global, de Amerikaanse moedermaatschappij van kabelaar UPC, wel zitten ‘mits de prijs aantrekkelijk is’. Dat heeft Vittorio Colao, Chief Executive Officer, van Vodafone gezegd in een interview met het Amerikaanse financiële persbureau Bloomberg.

Volgens Colao zou een mogelijke acquisitie van Liberty Global om verschillende redenen aantrekkelijk zijn. Met name de vaste netwerkinfrastructuur in Europa van de diverse dochterondernemingen van LG (waaronder UPC en mogelijk ook Ziggo als de geplande overname van die laatste doorgaat) zou voor Vodafone een welkome aanvulling betekenen. De operator heeft eerder vorig jaar al met Liberty Global in de clinch gelegen tijdens een strijd om de overname van de Duitse kabelaar Kabel Deutschland Holding AG. Vodafone kreeg destijds de overhand door een – vijandig – bod van ruim 10,5 miljard euro. De Britse operator heeft dit jaar nog een andere kabelexploitant overgenomen: het Spaanse Grupo Corporativo Ono SA (overnamesom 7,2 miljard euro).

Vodafone is tevens al enige tijd bezig met het opwaarderen van zijn netwerkinfrastructuur. In totaal heeft het 19 miljard Britse ponden hiervoor gereserveerd. De ‘upgrade’, intern bekend als ‘Project Spring’, loopt tot maart 2016. Vodafone financiert Project Spring uit de opbrengsten (130 miljard dollar) van de verkoop van Vodafone’s aandeel in de Amerikaanse mobiele operator Verizon Wireless.

Reactie BTG

“Overname door Vodafone van Liberty Global zou de potentiële concurrentie in NL sterk negatief beïnvloeden”,

zegt Teus van der Plaat, woordvoerder van de BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren. Hij is bang voor een verschraling van het telecomveld.

“De vier miljoen Wifi hotspots van Ziggo en UPC die in de toekomst mogelijk aangevuld of vervangen worden door evenzovele LTE Pico en Femto cellen, vormen een belangrijke factor als het gaat om de concurrentie in de mobiele communicatie in Nederland. Ziggo en UPC bezitten samen twee keer 20MHz-frequentiebanden, dat nu nog grotendeels ongebruikt is. Die frequentieruimte zou hiervoor kunnen worden ingezet.”

BTG-zegsman Van der Plaat ziet, mocht er inderdaad sprake zijn van een overname van Liberty Global door Vodafone, op zich nog wel emplooi voor het ongebruikte 20MHz-spectrum van UPC/Ziggo.

“Dat zou dan moeten worden toegevoegd aan het vrije spectrum van de DECT Guard Band, zodat bedrijven met een gedeelde Moblie Network Code gemakkelijker operator onafhankelijke privé netwerken kunnen creëren.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.