Operator in VS wil video over LTE streamen

markt_spelersDe Amerikaanse operator Verizon is in gesprek met ‘diverse mediabedrijven’ om in 2015 films, tv-series en ander videomateriaal via LTE/4G te kunnen aanbieden aan zijn abonnees. Dat heeft Verizon-Chief Financial Officer Fran Shammo aangekondigd tijdens een presentatie voor analisten. In Nederland is KPN er eveneens naar aan het kijken.

“Wij weten nog niet hoe het uiteindelijke verdienmodel er uit zal gaan zien”, stelt Verizon-topman Shammo. “Het kan zijn dat wij een bepaald bedrag per item vragen, of dat het geld moet komen via advertenties in de content zelf. Maar het kan ook zijn dat wij het gaan aanbieden als integraal onderdeel van een databundel. Wij kijken momenteel naar alle opties.”

Om streaming videobeelden via het mobiele LTE/4G-netwerk te kunnen ontvangen, wordt een techniek toegepast die ‘LTE Broadcast’ is gedoopt. Een uitdaging is daarbij dat van de reeds verkrijgbare 4G-smartphones en –tabletcomputers een deel nog geen LTE Broadcast ondersteunt. Daar moet op niet al te lange termijn, binnen hooguit twee kwartalen, verandering in komen, aldus Verizon-topman Shammo. Hij verwacht dat nagenoeg alle 4G-apparaten die de komende zes maanden worden geïntroduceerd voorzien zullen zijn van LTE Broadcast-ondersteuning.

Reactie BTG

“LTE broadcast is een standaard die al lange tijd onderdeel uitmaakt van de LTE-standaarden, het wordt echter nog niet gebruikt”, weet Teus van der Plaat, woordvoerder van de BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren. “In Nederland is KPN ook hiernaar aan het kijken en neemt er zelfs proeven mee. De BTG juicht ontwikkelingen op het gebied van LTE Broadcast toe en nodigt meer Nederlandse operators uit om ook proeven te nemen met deze techniek.”

Los van de nieuwe diensten die door LTE Broadcast mogelijk worden gemaakt, ziet BTG nog een ander voordeel, aldus woordvoerder Van der Plaat.

“Het invoeren van LTE Broadcast-diensten kan er uiteindelijk toe leiden dat meer kostbare frequenties kunnen worden vrijgemaakt worden voor normaal commercieel mobiel dataverkeer. Nu wordt nog veel frequentieruimte ‘verspild’ aan door partijen die one to many broadcast functionaliteit aanbieden, denk aan bijvoorbeeld Digitenne, waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van de unieke ‘two way-communicatie’-mogelijkheden (van mens tot mens of machine tot machine, red.). Toepassing van LTE Broadcast in Nederland opent voor bedrijven enerzijds een nieuwe mogelijkheid video te verspreiden naar hun klanten en anderzijds maakt het potentieel frequentie ruimte vrij voor meer nuttige toepassingen.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.