BlackBerry introduceert vierkante smartphone

markt_spelersFabrikant BlackBerry heeft een nieuwe smartphone toegevoegd aan zijn productportfolio. Het apparaat, ‘Passport’ geheten, heeft als belangrijkste kenmerken een vierkant scherm en een ‘gewoon’ toetsenbordje. Het Canadese bedrijf heeft tegelijkertijd ook het softwarepakket Blend aangekondigd. Hiermee wordt het mogelijk berichten, agenda-afspraken en bestanden tussen BlackBerry-smartphones en diverse soorten apparaten te delen zonder dat er sprake is van opslag ‘in de cloud’.

De nieuwe Passport heeft in het geruchtencircuit bij de aanloop naar de officiële introductie al het nodige stof doen opwaaien. Met name het vierkante ontwerp zorgde voor de nodige controverse. Hiermee gaat de fabrikant tegen de huidige trend in als het gaat om de vormgeving van smartphones: het merendeel van de apparaten die nu op de markt zijn, hebben een rechthoekige behuizing met een dito scherm. BlackBerry stelt echter dat het 4,5-inch grote vierkante aanraakscherm (resolutie 1440x1440 pixels) een betere en natuurgetrouwere weergave biedt voor de gebruiker. Verder is de smartphone uitgerust met een Quad Core 2,2 GHz processor, 3 GB RAM-geheugen, 32 GB werkgeheugen, een 3450 mAh accu (tot 30 uur spreektijd op een volle lading), 4G/LTE-ondersteuning en een 13 MP camera aan de achterzijde. In de Verenigde Staten kost de Passport, zonder abonnement bij een operator, 599 dollar. Een Nederlandse prijs is nog niet bekend.

Het inmiddels karakteristieke BlackBerry-toetsenbordje is in de Passport stevig onder handen genomen. Gebruikers kunnen het - dankzij ingebouwde drukgevoeligheid - niet alleen als regulier toetsenbord toepassen, maar ook als een trackpad om bijvoorbeeld de cursor op het scherm te verplaatsen. De Passport is tevens uitgerust met ‘Natural Sound Technology’, waarmee de audio-kwaliteit van telefoongesprekken (zowel over het mobiele netwerk als WiFi) aanmerkelijk beter zou moeten zijn. Volgens BlackBerry zorgt NST er onder andere voor dat achtergrondgeluiden tijdens een gesprek beter worden onderdrukt.

Aan de softwarekant heeft BlackBerry de nodige nieuwigheden in de Passport geïntegreerd. De meest opvallende noviteit is Blend, waarmee gebruikers hun BlackBerry Message-berichten, gewone mail, bestanden en agenda-afspraken tussen hun smartphone en andere apparaten (zoals tabletcomputers en reguliere pc’s) kunnen delen. Het gratis programma synchroniseert de bewuste informatie tussen de verschillende systemen middels een versleutelde verbinding die via de servers van BlackBerry loopt. Blend is beschikbaar voor BlackBerry OS 10, Mac OS X (versie 10,7), Apple iOS, Android (versie 4.4 of recenter) en Windows 7 (of recenter). Het programma werkt via WiFI, een USB-verbinding of het gewone mobiele netwerk.

De kersverse BlackBerry Passport wordt door industrieanalisten als de ultieme poging van het bedrijf gezien om de weg terug te vinden naar de gouden tijden van weleer. BlackBerry heeft in de afgelopen paar jaar een stevige teruggang gemaakt als het gaat om omzet, winstgevendheid en marktaandeel.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.