BlackBerry dringt verlies terug

markt_spelersFabrikant BlackBerry is er in geslaagd om de verliesgevendheid in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2015 verder te verkleinen. Volgens het bedrijf is dat niet alleen te danken aan stijgende verkoop van zijn software en diensten. De vraag naar met name de goedkopere modellen van zijn smartphones zou eveneens zijn aangetrokken.

'Het is voor het eerst in een lange tijd dat wij echt hebben verdiend aan het verkopen van onze smartphones, aldus BlackBerry-CEO John Chen tijdens de persconferentie die naar aanleiding van de jongste financiële resultaten is gegeven. 'Ik denk dat dit een bestendige ontwikkeling is, waardoor de hardware onze cijfers niet meer negatief zal beïnvloeden.' De topman hintte tijdens de bijeenkomst op een aantal nieuwe smartphones die tijdens het Mobile World Congress 2015, de jaarlijkse vakbeurs op het gebied van mobiele telefonie, zullen worden aangekondigd. Eerder deze maand heeft BlackBerry nog een nieuw vlaggenschip het licht laten zien: de Passport, een smartphone uitgerust met een vierkant aanraakscherm en een fysiek toetsenbordje. Chen ziet verder met name de verkoop van zijn software, waaronder het beheerplatform BlackBerry Enterprise Service 10 (BES 10), stevig groeien. In het tweede kwartaal van fiscaal 2015 heeft het bedrijf 3,4 miljoen BES10-licenties weten te slijten.

Financiële plaatje

De financiële prestaties van BlackBerry zijn in het onlangs afgesloten tweede kwartaal van fiscaal 2015 weliswaar beter gebleken dan die van dezelfde periode vorig jaar, maar worden echter nog steeds in rode inkt geschreven. Het nettoverlies kwam nu uit op 207 miljoen Amerikaanse dollars, tegen 965 miljoen in het tweede kwartaal van fiscaal 2014. De fabrikant heeft met name aan de kostenkant stevig weten te reduceren. Zo heeft het bedrijf beduidend minder besteed aan onderzoek en ontwikkeling en marketing: respectievelijk 186 miljoen dollar en 195 miljoen (2014: 360 miljoen dollar en 527 miljoen). Ook heeft het aanzienlijk minder moeten afschrijven op hardwarevoorraden: slechts 7 miljoen dollar in het jongste kwartaal. In dezelfde periode van het voorgaande jaar bedroeg de afschrijving nog 627 miljoen dollar. CEO John Chen verwacht dat zijn bedrijf in fiscaal 2016 weer zwarte cijfers zal kunnen schrijven.

De BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren, ziet de recente aankondiging van de BlackBerry Passport en de jongste financiële prestaties in een positief licht.

Teus van der Plaat, woordvoerder van de BTG:

'Aangezien er nog een flink aantal BTG-leden gebruik maakt van het BlackBerry-systeem, verwelkomen wij de optie van een nieuw toestel. Het vierkante formaat van de Passport sluit mogelijk beter aan op de wensen van zakelijke gebruikers. De tijd zal het echter uitwijzen of het een succes wordt. Met meer dan 3 miljoen BES-licenties en bijna 90 miljoen BlackBerry Messenger-gebruikers lijkt er toch een plaats voor dit meest veilige smartphone platform.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.