Nederlandse Tweede Kamer wil volledige afschaffing roamingkosten EU

markt_spelersGebruikers van een mobiele telefoon moeten binnen de Europese Unie geen roamingkosten meer op de rekening krijgen. Dat staat in een motie die op dinsdagavond 30 september jongstleden door Kamerleden Bart de Liefde (VVD) en Astrid Oosenburg (PvdA) in het parlement is ingediend. Zij weten zich hierin door een meerderheid in de Tweede Kamer gesteund.

Het Nederlandse voorstel gaat verder dan een recent voorstel van de Raad van de Europese Unie. Italië, de kersverse voorzitter van de Europese Raad, heeft afgelopen weekend namelijk voorgesteld om op 15 december 2015 een zogenoemde ‘fair use policy’ voor Europese roaming in te voeren. Hierdoor blijft de weg vrij voor operators om – zij het slechts nadat klanten meer bellen of internetten dan hun bundel toestaat – extra kosten in rekening te brengen voor grensoverschrijdend mobiel spraak- en dataverkeer binnen de Europese Gemeenschap.

Kamerleden De Liefde en Oosenbrug vragen in hun motie de Nederlandse regering om bij de informele Europese telecomraad op 2 en 3 oktober in het Italiaanse Milaan te pleiten voor het ‘vasthouden aan de afschaffing van hogere roamingtarieven’. Het parlementaire duo constateert in de motie dat ‘het Italiaanse voorzitterschap telecomproviders de mogelijkheid wil bieden abonnementen met en zonder dure roamingtarieven aan te bieden’. Ook stellen zij dat de nieuwe voorstellen van de Italiaanse voorzitter van de Raad van de Europese Unie de netneutraliteit geweld zouden aandoen. Henk Kamp, minister van Economische Zaken, heeft al laten weten dat hij het Italiaanse voorstel niet ziet zitten.

Eerder was er sprake van dat de EC, bij monde van Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) de roamingkosten op gefaseerde wijze volledig zou willen afschaffen. Dit voorstel was reeds door het Europees Parlement goedgekeurd.

Reactie BTG

De actie van de twee Kamerleden kan rekenen op de instemming van de BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren.

'De grote organisaties die lid zijn van de BTG hebben baat bij het afschaffen van Europese roamingkosten. Zij krijgen hierdoor geen hoge telefoonrekeningen meer als medewerkers binnen Europa reizen en onderweg mobiel bellen of data verbruiken. Wel vinden wij het jammer dat de afschaffing van de roamingkosten alleen voor verkeer binnen de EU geldt. Wij zouden het verwelkomen als de Europese Commissie het elimineren van buitenlandse roamingkosten een onderdeel zou maken van handelsonderhandelingen met andere landen, zoals de Verenigde Staten.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.