Nederlandse telecomindustrie investeert krap 4 miljard euro

business_trendsNederland is met zijn telecom- en internetinfrastructuur koploper in Europa. In 2013 investeerden telecombedrijven in Nederland voor 525 euro per huishouden in de uitbreiding en vernieuwing van de vaste en mobiele infrastructuur. Dat is in totaal bijna 4 miljard euro. Gemiddeld investeert de sector 2,6 miljard euro per jaar. Dit blijkt uit het rapport 'De staat van telecom' dat branchevereniging Nederland ICT vandaag voor het eerste jaar publiceert. Voor deze publicatie verzamelde en aggregeerde onderzoeksbureau Dialogic data van bij Nederland ICT aangesloten, landelijk opererende, telecombedrijven.

De communicatie-infrastructuur vormt het digitale zenuwstelsel van Nederland, cruciaal voor de groei van onze economie, aldus de samenstellers van het ‘De staat van telecom’-rapport. Het rapport is op de website de staatvantelecom.nl in te zien. In Nederland is door telecombedrijven vele tienduizenden kilometers aan glasvezel aangelegd die samen met datacenters en internetknooppunten de ‘digitale aorta’ vormen van onze economie en maatschappij. Alle Nederlandse huishoudens hebben toegang tot breedbandinternet, waarbij meer dan 91 procent van de huishoudens keuze heeft uit twee en 28 procent uit drie vaste netwerken. 96 procent van de huishoudens heeft toegang tot snel breedband (30Mb/s of meer) en meer dan 91 procent kan kiezen voor supersnel breedband van 100Mb/s of meer. Bedrijven in Nederland nemen gemiddeld 123Mb/s aan bandbreedte af.

Gemiddeld investeren Europese telecombedrijven 2,6 miljard euro per jaar in vernieuwing en uitbreiding van vaste en mobiele infrastructuren. De Nederlandse telecomsector investeert per inwoner daarmee substantieel meer dan telecombedrijven in de ons omringende landen. Met een investeringsbedrag van bijna 4 miljard euro - 525 euro per huishouden -  bleef Nederland qua infrastructuur nog steeds koploper in Europa. Verder bedient de infrastructuur steeds meer nieuwe toepassingen. Zo zijn er naast mobiele telefoons, tablets en computers ongeveer 1,3 miljoen andere apparaten mobiel verbonden met de telecominfrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan navigatieapparatuur, auto's en slimme energiemeters. Objecten zoals bruggen, sluizen en verkeersinstallaties worden ook steeds vaker via een vaste en mobiele aansluiting verbonden.

Gebruik neemt sterk toe

Ook de mobiele infrastructuur van Nederland is van hoog niveau, zo stelt Nederland ICT. Meer dan 99 procent van Nederland kan gebruikmaken van 3G-netwerken en minimaal één 4G-netwerk. Op 1 juli 2014 had 40 procent van Nederland al toegang tot drie 4G-netwerken en 61 procent tot twee 4G-netwerken. Consumenten hebben steeds vaker een abonnement met hogere bandbreedtes. 9 op de 10 huishoudens heeft een breedbandabonnement. Een derde van de abonnementen zat begin 2014 al op een snelheid tussen 30 en 100Mbit/s, 11 procent heeft meer dan 100Mbit/s. Begin 2014 waren al 10,4 miljoen smartphones en 790.000 tablets en laptops verbonden via het mobiele netwerk, bijna 6 procent meer dan begin 2013. Daarnaast zijn nog ongeveer 9 miljoen overige mobiele telefoons verbonden.

Het gebruik van het mobiele netwerk neemt sterk toe, vooral voor mobiel dataverkeer. In vergelijking met begin 2013 was het mobiele dataverkeer een jaar later al met 61 procent gestegen. Per smartphone in Nederland werd in het eerste kwartaal van 2014 gemiddeld 12 MB per dag aan data verstuurd. Dit staat gelijk aan 116 foto's die via Whatsapp worden gedeeld. Voorlopige cijfers van begin september 2014 wijzen op een stijging van nog eens 56 procent in een half jaar tijd.

Grote impact op maatschappij

Het onderzoek laat verder zien hoe groot de impact is van telecom op maatschappelijke domeinen, zoals de zorg. Dit is onder andere belangrijk in verband met de vergrijzing van ons land. Het aantal 65-plussers zal stijgen van 2,9 miljoen nu naar 4,7 miljoen in 2040. Met 17 procent van de bevolking heeft deze groep een aandeel van 40 procent in de zorgkosten. Bij ongewijzigd beleid stijgt dit tot 60 procent in 2040.

Thuis zal steeds meer de nieuwe zorgomgeving voor ouderen worden. Dankzij internet in huis kan de kwaliteit van leven worden verhoogd en kunnen de kosten voor de zorg worden beperkt. 'De staat van telecom' illustreert hoe slim gebruik van communicatie de zorgketen kan verbeteren. Domotica, inzet van ICT die ouderen in huis ondersteunt, de ambulance die sneller door het verkeer gaat, en informatie die snel en veilig gedeeld kan worden, zorgen ervoor dat mensen beter geholpen worden.

Grootverbruikers telecom

Teus van der Plaat, woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootverbruikers (BTG), de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren reageert:

'Ondanks de zeer positieve geluiden zien wij toch wel een aantal punten die aandacht behoeven'

'Met name de draadloze 4G-dekking in geheel Nederland en binnenshuis is op dit moment nog verre van ideaal', constateert Van der Plaat, 'Onze leden uiten geregeld klachten over dit onderwerp. Daarnaast zijn de telecomtarieven in Nederland hoog als zij met andere Europese landen worden vergeleken. Zweden kan daarbij als referentiepunt dienen.'

Volgens de BTG-zegsman moet de Nederlandse overheid alert blijven als het gaat om de vrije marktwerking op telecomgebied: 'De overheid moet ervoor waken dat er geen verdere concentratie komt op het gebied van vaste en mobiele data- en telecommunicatie. Ik verwijs bijvoorbeeld naar recente geruchten over verdere consolidatie in de telecomsector. Volgens die berichten zou KPN mogelijk Tele2 willen overnemen en was Vodafone aan het kijken naar de acquisitie van kabelaars Ziggo en UPC. Mochten dergelijke concentraties inderdaad ongehinderd door de overheidsingrijpen de doorgang vinden, dan zou dat de doodsteek voor de concurrentie in de Nederlandse telecomsector zijn.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.