Neelie Kroes: 'De telecomsector is zelf zijn grootste vijand'

business_trendsScheidend Eurocommissaris Neelie Kroes heeft in een van haar laatste speeches opnieuw het belang van een sterke Europese telecomsector benadrukt. Ze deed haar uitspraken woensdag tijdens de European Telecommunications Network Operators (ETNO) Summit in Brussel.

In haar speech: ‘What I would do if I ran an telecom company’ blikt Kroes terug op de afgelopen jaren, maar doet ze tegelijk enkele aanbevelingen voor de toekomst. Ze roept de sector op om kritisch naar zijn eigen rol in het geheel te kijken. Kroes:

'Soms denk ik wel eens dat de telecomsector zelf zijn grootste vijand is. Jullie weten dat ik al jaren pleit voor een telecomsector die naar de toekomst kijkt. Binnenkort is alles verbonden, auto’s en klaslokalen, huizen en ziekenhuizen, gemeenschappen en steden. Iedereen roept om cloud computing, big data, 5G, The Internet of Things. Al deze zaken zijn er al, of ze komen er heel snel aan. Dus vraag ik aan jullie: wat is de relatie van de telecomsector met deze digitale toekomst? Leiden jullie ons erheen, of laat je je erin meeslepen, tegen je wil?'

Kritisch

Kroes is tegelijk kritisch over de houding die de telecombedrijven de afgelopen jaren hebben aangenomen. In plaats van in te spelen op marktontwikkelingen, kijken ze volgens Kroes teveel naar elkaar en roepen ze overheden op de concurrent te reguleren om zo zelf te kunnen groeien. En dat is niet waar de markt bij gebaat is, aldus de eurocommissaris; 'Wat we nu nodig hebben, is een sterke, dynamische sector. Een sector die in staat is om nieuwe diensten en business modellen te herkennen en te ontwikkelen. Met operators die over de grens kijken; grote sterke pan-Europese spelers. Dus het doel moet zijn: Ga over de grenzen en verander de markt! Ontwikkel jezelf naar een verenigde telecommarkt, waar telecombedrijven op Europees niveau kunnen opereren en zo globaal kunnen concurreren.'

Breedband

Tevens riep Kroes op vooral te blijven investeren in de ontwikkeling van breedbandverbindingen. Het Internet of Things en de populaire online diensten als Netflix, Spotify of YouTube gaan steeds meer van de verbindingen vragen. Tegelijk wees Kroes de telecomsector erop dat ze vooral met dit soort partijen moeten samenwerken, in plaats van tegen te werken. Het zijn dit soort diensten waaraan de telecomsector zijn groei ontleend, aldus Kroes.

Afscheid

Na twee termijnen neemt Neelie Kroes eind dit jaar afscheid als Eurocommissaris. Zij wordt opgevolgd door de Duitser Günther Oettinger die naar verwachting de post Digitale Economie & Samenleving zal krijgen. Critici betichten Oettinger ervan een ‘digibeet’ te zijn, omdat hij weinig gevoel voor moderne technologie zou hebben. De complete speech van Kroes is voor de liefhebber na te lezen op Europa.eu.

Stimulering innovatie

Teus van der Plaat, woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootverbruikers (BTG), zegt het ‘enerzijds wel eens’ te zijn met Kroes.

'Maar wij missen in de toespraak van mevrouw Kroes een pleidooi voor de stimulering van innovatie door kleine en middelgrote bedrijven in de telecomsector. Zo zijn KPN en Tele2, in Europees verband gezien, middelgrote operators naast de giganten als Telefonica, T-Mobile en Vodafone. Kroes pleit voor grote Europees breed opererende bedrijven. En dat zou betekenen dat voor partijen als KPN geen rol meer zou zijn. BTG ziet echter zeker een - meer regionale - rol voor dergelijke bedrijven.'

De BTG-woordvoerder wijst tevens op het bestaan van zogenoemde ‘nice spelers’ in de telecommarkt. 'Er komt veel innovatie van kleinere partijen waarvan er in Nederland tientallen zijn. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld spelers zoals Teelena en Voice Works (Mobile Virtual Network Operators, telecomaanbieders zonder een eigen netwerkinfrastructuur, red.) en infrastructuur leveranciers als Radio Access, MCS en anderen. Wij constateren dat met name dergelijke partijen veel innovatieve producten op de markt zetten, hetgeen door het streven van Kroes niet mag worden tegengewerkt.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.