Groot-Brittannië start proeven met ongebruikte tv-frequenties

business_trendsDe Britse telecom-toezichthouder Ofcom heeft, samen met enkele commerciële partijen, proefprojecten aangekondigd waarbij zogenoemde ‘White Spaces’ (onbenutte frequenties) worden gebruikt voor mobiel dataverkeer. Een van de eerste projecten wordt in de Londense dierentuin uitgerold. Bij de Ofcom-partners zitten grote namen als Google en operator BT. Groot-Brittannië is hiermee het eerste land in Europa dat White Spaces gaat inzetten voor mobiele dataoverdracht.

De ongebruikte frequentieruimte waar Ofcom en zijn partners gebruik van gaan maken, is tot dusver gereserveerd voor televisiesignalen. 'De vraag naar mobiele datadiensten is explosief aan het groeien. Om de bestaande draadloze netwerkinfrastructuur op specifieke publieke plekken te ontlasten, is het van essentieel belang dat wij manieren vinden om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van frequentieruimte. Wij denken dat White Spaces-technologie daarin kan voorzien', stelt Philip Marnick, topman bij Ofcom. Hij verwacht dat de eerste commerciële Britse White Spaces-diensten in de loop van 2015 het licht zullen zien.

Drietal proeven

 1. Tijdens de proef in de Londense dierentuin zullen livebeelden van twee dieren (een meerkat en een reuzenschildpad) via White Spaces-frequenties naar Youtube worden gestuurd.
 2. Een ander project wordt in de Britse universiteitsstad Oxford uitgevoerd. Hierbij wordt het waterpeil van onder andere de rivier Cherwell realtime in de gaten gehouden.
 3. Een derde proef omvat een samenwerking tussen partijen als de universiteit van Strathclyde, Microsoft en mediagigant Sky. Het consortium onderzoekt de mogelijkheden van de toepassing van White Spaces-technologie in dichtbevolkte gebieden, zoals stedelijke centra.

BTG

'Wij zijn zeker een voorstander van het gebruik van White Spaces', reageert Teus van der Plaat, woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootverbruikers (BTG), de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren.

'Hoe meer frequentieruimte, hoe beter. Echter ook in de huidige vrije frequenties is nog veel ongebruikte ruimte. Zo is de 5 GHz WiFi-band nog zwaar onbenut. Alleen in zeer dicht bevolkte gebieden is daar een redelijk gebruik van. Deze band kan met bestaande apparatuur worden gebruikt, terwijl er voor White Spaces weer volledig nieuwe chipsets en apparatuur benodigd is.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.