GSMA publiceert richtlijnen ‘Internet of Things’

business_trendsDe GSMA, de mondiale branchevereniging van leveranciers die actief zijn op het gebied van mobiele telefonie, heeft een set richtlijnen voor de machine-tot-machine communicatie, ook bekend als ‘Internet of Things’ (IoT), opgesteld. De club wil hiermee voorkomen dat er bijvoorbeeld overbelasting ontstaat op mobiele netwerken door slordige IoT-implementaties. De GSMA heeft eerder al soortgelijke richtlijnen gepubliceerd waaraan makers van mobiele applicaties zich kunnen houden.

'Het is van wezenlijk belang dat de Internet of Things-markt zich ontwikkelt met behulp van een set goede en duidelijke richtlijnen voor de diverse aanbieders van dergelijke oplossingen', stelt Alex Sinclair, Chief Technology Officer bij de GSMA. 'Hiermee kunnen wij voorkomen dat er problemen op mobiele netwerken ontstaan door inefficiënte, onveilige of niet correct werkende IoT-implementaties. De komst van miljarden apparaten die met het mobiele internet verbonden zijn, stelt mobiele operators voor grote uitdagingen als het gaat om het in goede banen leiden van het enorme dataverkeer op hun netwerkinfrastructuur. Wij verwachten dat het totale aantal IoT-connecties eind dit jaar op zo’n 7,4 miljard uit zullen komen. In 2020 zullen dat er circa 10 miljard zijn.'

De branchevereniging heeft eerder al een standaard ontwikkeld voor zogenoemde 'embedded sims': simkaarten die door producenten vanaf fabriek in apparaten, zoals auto’s, worden ingebouwd.

Guidelines

GSMA heeft voor zijn IoT-richtlijnen (‘IoT Device Connection Efficiency Guidelines’ gedoopt) al een aardige hoeveelheid operators weten te interesseren. Volgens de branchevereniging hebben onder andere AT&T, China Mobile, China Telecom, Deutsche Telekom, Orange, NTT DoCoMo en Telefonica zich al achter het initiatief geschaard. Ook gaan fabrikanten, zoals Sierra Wireless en Jasper, de richtlijnen aanhouden bij de ontwikkeling en productie van nieuwe IoT-hardware. Geïnteresseerden kunnen de IoT Device Connection Efficiency Guidelines via de GSMA-website downloaden.

BTG

'Wij zijn een groot voorstander van standaardisatie, uiteraard ook als het gaat om de Internet of Things', zegt Teus van der Plaat,woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootverbruikers (BTG), de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren.

'GSMA heeft ook een nieuw ontwerp simkaart gepubliceerd waarbij meerdere operators samen op een kaartje kunnen werken. Ook dat draagt bij aan de IoT-ontwikkeling. Internet of Things kan voor bedrijven een grote impact gaan hebben op hun dienstverlening. Om met Michael Negroponte, de auteur van het standaard werk ‘Being Digital’ te spreken: 'Everything that can be connected will be connected.' Dat betekent dat er miljarden mobiele dataverbindingen bij zullen komen. Daarom is het van essentieel belang dat er goede regulering en standaardisatie komt.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.