Hongarije wil internetbelasting doorvoeren

markt_spelersDe Hongaarse regering heeft bij het parlement een wetsontwerp ingediend waarin de heffing van een belasting op internetverkeer wordt geregeld. De nieuwe belasting zou door internet service providers moeten worden betaald. De opbrengsten van de nieuwe belasting zullen worden gebruikt om gaten in de eigen overheidsbegroting te helpen dichten. Hongarije, sinds 2004 een lid van de Europese Unie, heeft reeds eerder speciale fiscale maatregelen ingevoerd om begrotingstekorten het hoofd te kunnen bieden.

Volgens het Hongaarse wetsontwerp moeten internet service providers 150 forint (circa 0,49 euro) belasting gaan betalen per doorgegeven gigabyte internetverkeer. Volgens een woordvoerder van het Hongaarse ministerie van Economische Zaken zal de fiscale maatregel de overheid een kleine 20 miljard forinten extra belastinginkomsten opleveren (ruim 65,27 miljoen euro). Onafhankelijke bronnen, zoals het Hongaarse managementconsultancybureau eNet, stellen echter dat het ministerie redelijk conservatief is in zijn schattingen. Volgens hen bedroeg het internetverkeer vorig jaar in Hongarije ruim 1 miljard gigabytes, wat neer zou komen op belastingkomsten van circa 571,22 miljoen euro. Naar het zich laat aanzien, zal de Hongaarse regering wel met een maximum op de te heffen internetbelasting komen. Het is echter nog onduidelijk hoe hoog dat zal zijn. Het ruim 9,9 miljoen inwoners tellende Hongarije kan de extra inkomsten goed gebruiken: in 2013 bedroegen de overheidsinkomsten circa 49,04 miljard euro en kwamen de overheidsuitgaven uit op ruim 52 miljard euro.

Criticasters, waaronder vertegenwoordigers van de Hongaarse oppositiepartijen, menen dat de voorgenomen internetbelasting ongelukkige gevolgen zal hebben op zowel het bedrijfsleven als de burger. Internet service providers zullen de extra belastingdruk naar alle waarschijnlijkheid in hun tarieven aan de klantenkring gaan doorberekenen, zo stellen zij. Ook kan het wetsontwerp rekenen op de nodige scepsis van de Europese Commissie, al is het nog maar de vraag of de EC in staat is te voorkomen dat de fiscale maatregel daadwerkelijk wordt doorgevoerd. In oktober 2010 heeft de Hongaarse regering al een reeks controversiële belastingen doorgevoerd, waaronder een extra heffing gericht op de telecommunicatiesector. De Europese Commissie oordeelde destijds dat het Hongaarse initiatief in strijd was met de Europese regelgeving. Een ‘vriendelijk’ verzoek uit Brussel om de maatregel terug te draaien, was aan Hongaarse dovemansoren gericht. Uiteindelijk heeft de EC de zaak bij het Europese Hof van Justitie aanhangig gemaakt. Eind juli 2013 heeft de Europese Commissie echter bakzeil gehaald door de zaak weer in te trekken.

Reactie BTG
De Branchevereniging Telecommunicatie Grootverbruikers (BTG), de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren is mordicus tegen de Hongaarse belastingwet. Jan van Alphen, woordvoerder van de BTG:

“Vrijheid van communiceren vinden wij sowieso een hoog goed. Door internetverkeer fiscaal te gaan belasten, werp je mogelijke drempels op als het gaat om het vrijelijk communiceren. Daarom beschouwen wij dit Hongaarse initiatief als een negatieve ontwikkeling. Verder zijn wij van mening dat dit soort acties van individuele EU-lidstaten indruisen tegen de principes van de Europese Unie. Het mag niet zo zijn dat internet service providers, en indirect ook hun zakelijke en particuliere klanten, letterlijk moeten opdraaien voor de begrotingstekorten van een overheid.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.