Microsoft laat goede kwartaalresultaten zien

markt_spelersICT-concern Microsoft heeft de eerste drie maanden van zijn gebroken boekjaar 2015 weten af te sluiten met een substantiële omzetgroei ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst is in het eerste kwartaal gedaald, hoofdzakelijk door herstructureringskosten. De cloudgerelateerde omzet steeg scherp (+ 121 procent), dit tot vreugde van analisten en beleggers.

In het eerste kwartaal van fiscaal 2015 is door Microsoft een omzet gehaald van ruim 23,2 miljard dollar. In dezelfde periode het jaar daarvoor bedroeg de omzet nog ruim 18,52 miljard dollar. De sterke groei is voor een groot deel toe te schrijven aan de scherp gestegen verkoop van cloudgebaseerde oplossingen in zowel de particuliere als zakelijke markt. Zo steeg de verkoop van Office 365 Home- en Personal-abonnementen met 25 procent. Microsoft telt nu wereldwijd ruim 7 miljoen abonnees op deze online varianten van zijn productiviteitssoftware. Zakelijke klanten hebben eveneens de weg naar Microsofts cloud-proposities ontdekt, zo valt uit de kwartaalcijfers op te maken: De verkoop van abonnementen op online diensten en online software groeide met 128 procent (Office 365, cloudplatform Azure en Dynamics CRM). Wel is de verkoop van ‘traditionele’ softwarelicenties (zowel Windows als andere producten) over de hele linie gedaald.

Cijfers

Op het gebied van hardware ligt Microsoft ‘op koers’, aldus CEO Satya Nadella. Hij laat weten dat er in het eerste kwartaal 2,4 miljoen Xbox-spelcomputers zijn verkocht, een groei van 102 procent ten opzichte van dezelfde periode in fiscaal 2014. De verkoop van Surface-tabletcomputers bereikte in het eerste kwartaal van fiscaal 2015 een totaal van 908 miljoen dollar. Nadella toonde zich tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers ook tevreden over de verkoopresultaten van de van de Finse fabrikant Nokia overgenomen smartphone-activiteiten. De omzet uit de verkoop van Lumia smartphones bedroeg in het eerste kwartaal ‘meer dan’ 2,6 miljard dollar, aldus topman Nadella. In de drie bewuste maanden heeft Microsoft wereldwijd 9,3 miljoen smartphones weten te slijten.

Microsofts operationele winst maakte in het eerste kwartaal echter een daling van 8 procent mee: het ging van 6,33 miljard dollar naar 5,84 miljard. Dit was hoofdzakelijk toe te schrijven aan herstructureringskosten die op 1,14 miljard dollar uit kwamen. Zonder deze kosten zou de operationele winst ruim 6,98 miljard dollar hebben bedragen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.