KPN blijft positief ondanks rode kwartaalcijfers

markt_spelersOperator KPN heeft opnieuw een kwartaal met rode cijfers moeten afsluiten. De omzet is eveneens gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Desondanks houdt CEO Eelco Blok goede moed. Hij stelt dat KPN in het derde kwartaal van 2014 ‘opnieuw goede voortgang’ heeft geboekt met de uitvoering van de eerder aangekondigde strategie. KPN houdt tevens vast aan de eerder beloofde dividenduitkering van 0,07 cent per aandeel ultimo 2014.

In het derde kwartaal van 2014 heeft KPN een omzet van 1,97 miljard euro weten te boeken. Daarmee ligt de omzet 4,9 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar (2,08 miljard euro). Het bedrijf rapporteert een kwartaalverlies van 76 miljoen euro (na belastingen). In het derde kwartaal van 2013 schreef de operator nog zwarte cijfers (nettowinst: 87 miljoen euro). Het verlies  is grotendeels veroorzaakt door een herwaardering van de optie die KPN heeft op een groter pakket aandelen in glasvezelexploitant Reggefiber, een joint venture die het is aangegaan met de Twentse investeringsmaatschappij Reggeborgh. Hiermee is 114 miljoen euro gemoeid. Zonder die boekhoudkundige ingreep zou KPN in het afgelopen kwartaal een winst van 38 miljoen hebben behaald. Volgens CEO Eelco Blok moet 2015 evenwel het jaar van de positieve verandering worden. Dat moet met name liggen aan gunstigere fiscale omstandigheden (door de verkoop van de Duitse dochter E-Plus) en de kostenbesparende effecten van de voortdurende interne reorganisatierondes.

Toelichting cijfers

In de toelichting op de meest recente kwartaalcijfers van KPN valt te lezen dat de operator nog immer worstelt met ‘uitdagende marktomstandigheden’. Met name in de zakelijke markt blijft het kommer en kwel voor KPN:  het bedrijf zag zijn zakelijke omzet met 7 procent dalen (van 759 miljoen euro in Q3 2013 naar 706 miljoen nu). Ook KPN’s verrichtingen op de consumentenmarkt zijn minder fortuinlijk gebleken in de afgelopen drie maanden. Zo daalde de omzet, behaald met de verkoop van mobiele diensten, van 375 miljoen euro (2013) naar 354 miljoen. Eenzelfde daling was eveneens te zien in de markt voor ‘vaste aansluitingen’ (‘Consumer Residential’): van 489 miljoen euro in 2013 naar 477 miljoen nu. De enig overgebleven buitenlandse activiteit, de Belgische mobiele operator Base, liet eveneens een omzetdaling zien: van 179 miljoen euro (2013) naar 174 miljoen.

Lichtpuntje in het geheel is de geslaagde verkoop van de Duitse dochteronderneming E-Plus aan branchegenoot Telefónica. Naast een belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland, krijgt KPN hiervoor een bedrag van 5 miljard euro op de bankrekening bijgeschreven. Een deel van dat geld zal worden gebruikt om KPN-obligaties uit de markt op te kopen. Daarvoor trekt het bedrijf twee miljard euro. Een ander deel van de Spaanse euro’s moet ten goede komen van het eigen pensioenfonds (200 miljoen euro) en  het uitkopen van partner Reggeborgh uit de glasvezel-joint venture Reggefiber.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.