Amerikaanse operators: onderling bellen via Voice over LTE in 2015

business_trendsOperators Verizon Communications en AT&T hebben aangekondigd dat zij volgend jaar op grote schaal spraaktelefonie (Voice over LTE, VoLTE) mogelijk maken tussen hun respectievelijke 4G-netwerkinfrastructuren. Op dit moment wordt met name de oudere 2G-netwerken gebruikt voor mobiele telefoongesprekken tussen de netwerken van de twee operators.

“Dankzij de interopabiliteit tussen ons 4G-netwerk en dat van AT&T, profiteren onze gezamenlijke klanten straks onder andere van spraaktelefonie op HD-kwaliteit”, stelt Tony Melone, Chief Technology Officer Verizon in een schriftelijke toelichting op de aankondiging. AT&T heeft, net als concurrent T-Mobile USA, reeds eerder dit jaar in enkele Amerikaanse steden VoLTE uitgerold. Verizon Communications heeft in september dit jaar de introductie van VoLTE aangekondigd. Tot dusver konden de klanten via VoLTE alleen nog binnen het netwerk van de desbetreffende operator bellen.

Hoewel operators voor VoLTE investeringen in nieuwe netwerkapparatuur vergt, wegen deze financiële nadelen over het algemeen op tegen de praktische voordelen. Zo kunnen zij hierdoor verouderde netwerkinfrastructuur voor mobiele spraaktelefonie ‘uitschakelen’. Ook komt er frequentieruimte vrij die tot dusver alleen voor mobiel telefoonverkeer werd gebruikt. De Voice over LTE-technologie (VoLTE) ‘vertaalt’ spraak naar datapakketjes en andersom. De telefoonnummers van de bellers (zender en ontvanger) worden eveneens ‘vertaald’ naar netwerkadressen (IP-adressen). Eén van de voordelen van VoLTE, naast de betere geluidskwaliteit, is de kortere tijd (tot twee seconden) die het tot stand brengen van een telefoongesprek vergt. Via de ‘traditionele’ manier kan de verbindingstijd tot een seconde of negen oplopen. Daarnaast kunnen gebruikers gelijktijdig bellen en internetten op hoge snelheid.

In Nederland is KPN in augustus dit jaar een beperkte interne proef met VoLTE gestart. Vodafone is in Nederland eveneens aan de slag gegaan met dergelijke testen. Naar verluidt, komt Tele2 bij de introductie van een eigen Nederlandse 4G-netwerkinfrastructuur met een VoLTE-aanbod voor zijn klanten.

Reactie BTG
De Branchevereniging Telecommunicatie Grootverbruikers (BTG), de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren, is er een voorstander van dat Volte ook in Nederland snel beschikbaar komt, aldus woordvoerder Teus van der Plaat.

“De snelle gespreksopbouw en- kwaliteit is voor zowel voor bedrijven als consumenten een voordeel. Datzelfde geldt voor het tot stand brengen van hoogwaardige videoverbindingen via het mobiele netwerk, het is bovendien een nieuwe ervaring voor consumenten en biedt nieuwe mogelijkhden voor bedrijfstoepassingen. De beschikbaarheid van Volte toestellen is nog wel een probleem, maar dat zal naar onze verwachting snel worden opgelost door de diverse fabrikanten van mobiele apparaten.“

Volgens BTG-zegsman Teus van der Plaat zijn er nog twee andere voordelen van Voice over LTE die soms wat onderbelicht blijven:

“Het blijkt dat VoLTE een groter bereik heeft dan de gewone ‘circuit switch spraak-telefonie’. Dat betekent onder andere een sterke verbetering van de dekking binnen gebouwen. Verder is de efficiëntie van VoLTE ten opzichte van andere spraak- en video applicaties (zoals Microsofts Skype) een factor zes beter.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.