Gebruikers, telecomproviders en overheid bundelen krachten voor risicobeheersing telekwetsbaarheid

AlgemeenDriebergen – 6 november 2014 – Grote telecomstoringen of 112-centrales die onbereikbaar zijn: de afhankelijkheid van telecommunicatie, ook wel ‘telekwetsbaarheid’ genoemd, trekt in toenemende mate de publieke aandacht. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt niet alleen bij de overheid of telecombedrijven. Organisaties hebben hierin ook een belangrijke verantwoordelijkheid te nemen. Intensievere samenwerking tussen overheid, telecombedrijven en eindgebruikers is daarbij van essentieel belang. Dat is de uitkomst van de door BTG geïnitieerde discussie, die woensdag jongstleden werd gevoerd door telecom providers, bedrijven en overheid.

'Wij hebben als maatschappij op dit moment een grote mate van telekwetsbaarheid. Zonder telecommunicatie stopt alles. Ik durf zelfs te zeggen dat innovatie in Nederland afhankelijk is van onze netwerkinfrastructuur', stelt Peter Spijkerman, directeur van Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Tegelijkertijd is, aldus Spijkerman, het idee van ‘100% dekking van het mobiele netwerk en 100% bereikbaarheid’ een utopie.

Peter Spijkerman, directeur van Agentschap Telecom:

'Je kunt niet alles overlaten aan de overheid en de telecomproviders. Consumenten en bedrijven hebben hierin zelf ook een verantwoordelijkheid. Zij moeten eigenlijk een plan B ontwikkelen. Ik vind het tijd om een brede discussie te voeren om eenieder bewust te maken van de grote telekwetsbaarheid die wij hebben.'

Voor de door Spijkerman gewenste discussie is een aftrap gegeven door de BTG, de belangenbehartiger van Nederlandse bedrijven en instellingen die op grote schaal gebruikmaken van bedrijfscommunicatie. In samenwerking met Agentschap Telecom, CIONET (het kennisplatform van ICT-directies), TMA en drie grote telecombedrijven is woensdag jongstleden besproken hoe de BV Nederland beter bewust kan worden gemaakt van de afhankelijkheid van telecommunicatie. 'Telekwetsbaarheid is nog onvoldoende ‘top of mind’ bij de ICT-directeuren in Nederland', erkent Frits Bussemaker, partner bij CIONET.

Jan van Alphen, voorzitter van het bestuur van BTG: 'Bedrijven en medewerkers rekenen op de beschikbaarheid van verbindingen voor spraak- en dataverkeer. Doordat we de netwerken steeds intensiever gebruiken, neemt de afhankelijkheid ervan toe, maar wordt de robuustheid van de verbindingen kwetsbaarder. Wij stimuleren onze leden om fall-back scenario’s op orde te hebben in geval van incidenten en om kennis en ervaring op dit gebied met elkaar te delen'.

Meer betalen voor meer zekerheid

Uit de discussie kwam tevens naar voren dat Nederlandse bedrijven bereid zijn om meer te betalen voor een hogere mate van zekerheid van hun spraak- en dataverkeer voor bedrijfskritische processen. Ook zouden providers meer moeten samenwerken om een dergelijke infrastructuur met ’garanties’ te realiseren voor bedrijven.

De betrokken partijen, zowel Agentschap Telecom als BTG en de telecomproviders, gaan de komende tijd intensief overleggen over vervolgstappen waarmee telekwetsbaarheid in Nederland hoger op de agenda van burgers en bedrijven kan worden gekregen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.