Britse overheid overweegt ‘national roaming’

business_trendsDe Britse regering overweegt de invoering van regelgeving waardoor zogenoemde ‘national roaming’ mogelijk moet worden. Door National Roaming (NR) worden operators verplicht hun netwerken binnen de landsgrenzen van het Verenigd Koninkrijk open te stellen voor hun concurrenten. Telecombedrijven en andere belanghebbenden hebben van de Britse overheid tot 26 november 2014 gekregen om hun standpunten ten opzichte van National Roaming kenbaar te maken.

Het hogere doel van National Roaming is het elimineren van slechte of onvoldoende dekking in het mobiele netwerk van een operator. Dit is met name het geval in minder dichtbevolkte gebieden, zoals het platteland. Deze zogenoemde ‘non-spots’ zijn een doorn in het oog van de overheid, zegt Sajid Javid, de Britse minister van Cultuur, Media en Sport.

'Het kan niet zo zijn dat een vijfde van de bevolking in Groot-Brittannië hun mobiele telefoon niet kan gebruiken om een eenvoudig telefoontje te plegen. De regering wil deze situatie niet laten voortduren.'

Javid’s plannen behelzen onder andere dat een mobiele telefoon automatisch het netwerk gebruikt dat op een bepaalde locatie de beste dekking heeft, ongeacht de vraag of die infrastructuur toebehoort aan de operator bij wie hij een abonnement heeft afgesloten.

Tot dusver zijn de operators in Groot-Brittannië niet erg gecharmeerd van de National Roaming-voorstellen. Zo zegt EE (een joint venture van Deutsche Telekom en het Franse Orange) in een officiële reactie dat hierdoor de betrouwbaarheid en stabiliteit van zijn netwerk gevaar zou kunnen lopen. Ook voorziet EE dat het door NR gedwongen zou worden om de tarieven voor mobiele data en spraak te verhogen. Vodafone loopt evenmin warm voor de ideeën van de overheid. Het bedrijf zegt dat het een en ander complexer is in de implementatie dan bijvoorbeeld internationale roaming. Ook ziet Vodafone de nodige obstakels op wettelijk gebied. 'Het invoeren van National Roaming zou behoorlijke uitdagingen moeten overwinnen als het gaat om de wet- en regelgeving in Groot-Brittannië, aangezien operators hier tot dusver honderden miljoen ponden hebben betaald om frequenties te mogen gebruiken. Die overeenkomsten zijn afgesloten uitgaande van het principe dat er meerdere, concurrerende, mobiele netwerken zouden zijn.'

Nederlandse situatie minder zorgelijk

In Nederland speelt het probleem van ‘non-spots’ minder, zo laat de Branchevereniging Telecommunicatie Grootverbruikers (BTG), de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren, desgevraagd weten. Teus van der Plaat (BTG-woordvoerder): 'De stappen van de Britse overheid sluiten naadloos aan bij de huidige discussies in Nederlandse politiek over zaken als telekwetsbaarheid en de bereikbaarheid van het alarmnummer 112. Nederland heeft eveneens te maken met een minder dan optimale dekking van de mobiele netwerkinfrastructuur, maar dat geldt in veel mindere mate dan in Groot-Brittannië. Wij hebben een zeer hoge dekking van 98 procent. Uiteraard is ook in Nederland een verbetering daarvan goed mogelijk.'

'De BTG ziet vooral mogelijkheden in het gebruik van gedeelde Mobile Network Codes, de codes waarmee telefoons en andere mobiele apparaten zich in het netwerk kenbaar maken aan de diverse operators en netwerken. Hierdoor zouden gebruikers op meerdere netwerken kunnen werken. Ook kan de overheid in bij de komende veiling van 700 Mhz-frequenties specifieke eisen stellen aan de dekkingsgraad die operators bereiken met het aangekochte spectrum.  De BTG is al bezig om dat soort mogelijkheden te onderzoeken: zowel in verenigingsverband als in een dialoog  met de Nederlandse overheid.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.