BlackBerry is positief over toekomst

markt_spelersBlackBerry heeft de afgelopen paar jaar een moeilijke tijd door moeten maken, waarbij managementwisselingen, afkalvend marktaandeel en hoog oplopende verliezen de boventoon voerden. Maar smartphonefabrikant BlackBerry is positief gestemd over de toekomst.

Dat valt op te maken uit een interview dat John Chen, de CEO van het Canadese bedrijf, heeft gegeven aan persbureau Reuters.

'Ik ben er redelijkerwijs van overtuigd dat wij geld kunnen blijven verdienen aan de verkoop van onze smartphones. We gaan als bedrijf overleven, daar ben ik zeker van. De supply chain hebben wij inmiddels onder controle, hetzelfde geldt voor de productvoorraden en de bedrijfskosten. Ook zie ik de verkoop van onze telefoons stijgen. Als je bijvoorbeeld naar onze recentelijk geïntroduceerde Passport-smartphone (een vierkant apparaat met een fysiek toetsenbordje, red.) kijkt, dan mogen wij spreken van een gezonde vraag die de productieaantallen tot dusver overstijgt. Het is nu tijd om naar de toekomst te gaan kijken.'

Die toekomst moet volgens Chen een BlackBerry opleveren met een beperkt aantal verschillende smartphone-modellen. 'Ik ga bijvoorbeeld zeker geen reguliere smartphone met een 5-inch aanraakscherm op de markt brengen. Daar zijn er al zoveel van. De Chinese fabrikanten kunnen een dergelijk apparaat voor een kleine 75 dollar bouwen. Dat lukt mij domweg niet.' De CEO voorziet voor 2015 een aantal ‘opfris-introducties’ voor zijn bestaande smartphones. Daarbij gaat het om de Passport, de Classic en de Z3. Volgens Chen komt er volgend jaar nog wel een ‘radicaal nieuw product’. Nadere details over dat apparaat wil hij echter nog niet geven. Volgens geruchten zou het om een tabletcomputer gaan.

De positieve stemming van de BlackBerry-CEO wordt niet geheel gedeeld door de grote klanten in Nederland die zich in de Branchevereniging Telecommunicatie Grootverbruikers (BTG), de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren, hebben verenigd.

BTG-woordvoerder Teus van der Plaat:

'Ondanks de negatieve ontwikkelingen in het recente verleden bij Blackberry is er toch nog wel een significant aantal leden van de BTG die Blackberry-smartphones gebruiken. Zij hebben die keuze met name gemaakt om de security-eigenschappen van die apparaten. Voor die leden is het optimisme van Blackberry positief. Daarnaast ontvangen we reacties dat de BlackBerry Passport inderdaad voldoet aan de wens van veel managers om een veilig apparaat te hebben met een beeldscherm waarop men spreadsheets en PowerPoint-presentaties kan bekijken en bewerken. Maar de BTG blijft, ondanks het positieve signaal van de CEO, bezorgd over de toekomst van Blackberry. De concurrentie is in de markt van smartphones moordend te noemen en de security-functionaliteit van de andere platformen (Apple iOS en Google Android) worden met elke release beter. Als voorbeeld geldt hierbij Android Lollipop (Android 5.0) die zeer binnenkort beschikbaar komt en aanzienlijke verbeteringen op security gebied oplevert.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.