BlackBerry introduceert BES12

markt_spelersSmartphonefabrikant BlackBerry heeft vrijdagavond, Nederlandse tijd, een nieuwe uitvoering van zijn BlackBerry Enterprise Server-pakket (software waarmee mobiele apparaten en apps zijn te beheren) aangekondigd. De jongste BES-versie heeft onder andere functionaliteit meegekregen waardoor een zakelijk telefoonnummer op privé-mobiele telefoons van werknemers is te integreren. Tevens heeft BlackBerry bekendgemaakt dat het nauw gaat samenwerken met branchegenoot Samsung op het gebied van mobile security.

BlackBerry Enterprise Server 12 gaat voortaan door het leven onder het label ‘Enterprise Mobility Management’. Volgens de fabrikant dekt deze vlag de lading beter, aangezien met BES niet alleen mobiele apparaten maar ook mobiele apps zijn te beheren. BlackBerry heeft enkele nieuwe partijen bereid gevonden om de software voortaan te gaan wederverkopen. Daartoe behoren operators als Vodafone, Singtel en Rogers. Op security-gebied heeft BlackBerry een samenwerking met concurrent Samsung aangekondigd. Hierdoor moet BES beter integreren met de security-software Knox van de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Een van de noviteiten in BES12 is de grotere schaalbaarheid. Voortaan kunnen organisaties per licentie tot maximaal 25.000 apparaten (voorzien van de besturingssystemen BlackBerry OS, iOS, Android en Windows Phone) beheren. Verder heeft BES12 de functie ‘WorkLife’ meegekregen. Hiermee kunnen beheerders een zakelijk telefoonnummer integreren op een smartphone die privé-eigendom is van een werknemer en andersom (privé-telefoonnummer op een zakelijk toestel). Verder heeft de nieuwste uitvoering van BES extra mogelijkheden voor identiteitsmanagement (‘Enterprise Identity’) en het opzetten van beveiligde verbindingen met bedrijfsnetwerken. Ook heeft BlackBerry nieuwe video- en teleconferencesoftware het licht laten zien: BBM Meetings. Hiermee kunnen video- of teleconferences worden opgezet met maximaal 25 deelnemers.

Reactie BTG
In Nederland zijn de BlackBerry-aankondigingen positief ontvangen door de grote afnemers van telecomdiensten en –producten. Teus van der Plaat, woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootverbruikers (BTG), de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren:

“Wij vinden het een zeer goede ontwikkeling voor zakelijke gebruikers. Samsung KNOX, naar onze mening de beste security oplossing voor apparaten voorzien van het Google Android-besturingssysteem, wordt nu extra versterkt met de uitstekende BB-security functies. BES12 kan nu een goed alternatief voor andere Mobile Device Management-softwarepakketten worden, aangezien het nu ook andere besturingssystemen naast BlackBerry OS op een secure manier kan managen. De combinatie Android 5.0 (beter bekend als ‘Lollipop’, red.), Samsung Knox en de alom gewaardeerde BlackBerry security functies zou wel eens een hele krachtige combinatie kunnen zijn. We moeten alleen afwachten of bedrijven dit inderdaad zullen gaan implementeren.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.