EC-commissaris: ‘lange termijn contracten’ nodig voor breedband bij elke EU-burger

business_trendsOm breedbandige internetverbindingen naar zogenoemde ‘witte vlekken’ te krijgen, zouden operators en internetproviders in staat moeten worden gesteld om met de bewoners van dergelijke gebieden contracten voor langere termijn (lees: langer dan twee jaar) af te sluiten. Dat oppert tenminste Günther Oettinger, de kersverse Europese commissaris voor Digitale Economie en Samenleving.

Met de verzamelnaam ‘witte vlekken’ worden gebieden aangeduid waar tot dusver geen breedbandverbindingen met het internet voorhanden zijn. Dat kan bijvoorbeeld het platteland zijn of andere dunbevolkte regio’s. Voor operators en internetproviders is het doorgaans lastig om een sluitende business case te maken voor het aansluiten van de bewoners van dergelijke gebieden. Om dat toch mogelijk te maken, zou het volgens EC-commissaris Günther Oettinger verstandig zijn om marktpartijen in staat te stellen om meerjarige contracten af te sluiten met mensen die in de ‘witte vlekken’ wonen. Hierdoor zou de business case voor operators en internetproviders wellicht wel rond te krijgen zijn.

Met zijn uitlating slaat Oettinger een andere richting in dan zijn voorganger, Neelie Kroes. Zij was juist voorstander van het makkelijker maken voor consumenten om van operator of internetprovider te wisselen. Volgens Oettinger is het ontsluiten van de witte vlekken in Europa echter een voorwaarde om de door de EU zelf opgelegde doelstelling te halen van minimaal 30 Mbps internetverbinding voor elke EU-burger in 2020.

Witte vlek-gebieden in Nederland
In Nederland speelt de discussie rond het aansluiten van bewoners in witte vlek-gebieden eveneens. Zo doet het ministerie van Economische Zaken op dit moment onderzoek naar de mogelijkheden om Nederlandse witte vlekken te ontsluiten. Naar verluidt, moet het rapport hierover ‘begin 2015’ aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Nu is echter al buiten gekomen dat het ministerie overweegt om de snelle mobiele netwerkinfrastructuur LTE/4G aan te merken als dé manier om bijvoorbeeld plattelandsbewoners te voorzien van breedbandige internetverbindingen. Het zou ook voor minister Henk Kamp (Economische Zaken) persoonlijk een mogelijke uitkomst kunnen zijn: hij heeft eerder in de pers aangegeven in een ‘witte vlek’ te wonen.

Reactie BTG

“Ook onzen leden hebben last van ‘witte vlekken’ in Nederland”, zegt Teus van der Plaat, woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootverbruikers (BTG), de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren. “De dekking buitenshuis is in Nederland redelijk goed vergeleken met andere EU-landen, maar op het vlak van de zogenoemde ‘in house dekking’ kan ook in ons land het nodige verbeteren. Dit zal enerzijds gebeuren door de volledige landelijke uitrol van de 4G 800 Mhz frequenties (alleen Tele2 is thans nog niet operationeel)   en de 900 Mhz LTE uitrol , zoals T-Mobile deze in de planning heeft voor midden 2015.”

Voor de dekking binnenshuis ziet BTG-woordvoerder Van der Plaat nog mogelijke alternatieven:

“Dan praat je over technologische oplossingen zoals Distributed Antenna Systems en pico cellen. Die bieden mogelijkheden tot verbetering van in house dekking.” De BTG-zegsman ziet in de toekomst steeds minder witte vlekken overblijven in Nederland: “Een verdere verbetering valt te verwachten na de veiling en uitrol van de 700 Mhz frequenties zoals deze is voorzien in 2016/2017. Die veiling biedt bij uitstek de mogelijkheid voor de overheid om in door en out door dekkings eisen te stellen aan de de kopers van deze frequentie blokken. 700 Mhz heeft een nog grotere in house dekkings penetratie dan de thans gebruikte frequenties.”

BTG zit ondertussen zelf niet stil, zegt Van der Plaat.

“Wij zijn een werkgroep gestart waarin de inhouse dekking-problematiek en de benodigde standaarden onderwerpen van gesprek zijn. Grote onroerend goed bedrijven, bouwers en ziekenhuizen doen reeds mee in de werkgroep. Anderen die dit een belangrijk onderwerp vinden, kunnen zich uiteraard ook melden bij het secretariaat van BTG.“

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.