ACM: Gebruik mobiel internet blijft stijgen

business_trendsNederland lijkt maar niet genoeg te krijgen van mobiel internetten. Inmiddels zijn er 11,3 smartphones en tabletcomputers die op het mobiele internet zijn aangesloten, wat weer een positief effect heeft op de dataconsumptie. Dat concludeert toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) in zijn Telecommonitor over het tweede kwartaal 2014.

Door de grotere penetratie van mobiele apparatuur (zoals smartphones en tabletcomputers) én de beschikbaarheid van snellere netwerkinfrastructuur (3G en 4G) is het mobiele dataverbruik in Nederland explosief gegroeid. De ACM signaleert dat in het tweede kwartaal van 2014 er een stijging van maar liefst 83 procent is geweest van het mobiele dataverbruik ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. “We zien dat mobiel internet steeds belangrijker wordt in het verdienmodel van telecomaanbieders. Investeringen in betere en toekomstgerichte netwerken, zoals het 4G-netwerk, dragen hier zeker aan bij”, meent Henk Don, bestuurslid van de ACM, te weten.

“De groei van mobiele dataconsumptie zal de komende tijd alleen maar sneller gaan”, voorspelt Teus van der Plaat, woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootverbruikers (BTG), de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren. “Als in Nederland alle vier grote operators (KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone, red.) hun respectievelijke 4G-netwerken volledig uitgerold hebben, dan gaat het nog veel harder. Dat wordt ook gevoed door de ontwikkelingen op het gebied van de mobiele hardware. Zo heeft fabrikant Samsung vorige week tijdens een door ons georganiseerde bijeenkomst over 4G al aangekondigd in 2015 met zogenoemde ‘Cat 9 LTE-smartphones en – tabletcomputers te komen. De Cat 9-standaard borduurt voort op het huidige 4G/LTE, maar belooft hogere - theoretische - download snelheden. Je praat dan over 300 tot 450 Mbps, waarmee in principe de draadloze netwerken de vaste netwerken gaan ‘inhalen’ qua snelheid.”

Het kwartaalrapport van de toezichthouder laat nog meer positief nieuws zien voor de mobiele operators in Nederland. Zo is de duizelingwekkende daling van het aantal verstuurde sms-berichten eindelijk tot stilstand gekomen. In het tweede kwartaal van 2014 is er, voor het eerst in twee jaar, zelfs sprake van een lichte stijging van het aantal sms-berichten.

De ACM meldt verder dat de gemiddelde snelheid van internettoegang via een vaste verbinding nog immer een opwaartse beweging maakt. Dit geldt met name voor internet via de kabel. “In het tweede kwartaal van 2014 heeft 98 procent van de internetabonnementen via de kabel een snelheid van meer dan 10 Mbps. In dezelfde periode van vorig jaar was dat nog 75 procent. Het aantal van 100 Mbps of meer is op de kabelnetwerken in een jaar tijd verdriedubbelde van circa 214.000 naar ongeveer 679.000 abonnementen”, aldus de toezichthouder in zijn Telecommonitor. Eenzelfde trend is eveneens te zien bij vaste internetverbindingen via koper- of glasvezelnetwerken.

De Telecommonitor Tweede Kwartaal 2014 van de ACM is kosteloos te downloaden (pdf-bestand).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.