Bluetooth 4.2: sneller en foutlozer

business_trendsEen hogere snelheid van de dataoverdracht, energiezuiniger, minder fouten tijdens de communicatie en meer privacy. Dat zijn de vier belangrijkste verbeteringen die de standaardisatie werkgroep Bluetooth Special Interest Group heeft aangebracht in Bluetooth versie 4.2. Het is nog onbekend wanneer de eerste apparaten met Bluetooth 4.2-ondersteuning op de markt zullen komen.

Aan de kern van de kersverse Bluetooth 4.2-standaard ligt de ondersteuning van IPv6, waarmee een groter aantal IP-adressen kunnen worden toegekend aan apparaten die verbonden zijn via een netwerkinfrastructuur. Verder moet het verzenden van gegevens tussen twee Bluetooth-apparaten circa 2,5 keer zo snel verlopen. Dit wordt onder andere bereikt door het vergroten van de te versturen gegevenspakketjes. Hierdoor wordt tevens, aldus de Bluetooth SIG, de kans op fouten verminderd. Ook heeft het positieve effecten op het energieverbruik.

Op het gebied van privacybescherming telt Bluetooth 4.2 eveneens de nodige verbeteringen. Zo wordt het automatisch, en zonder toestemming van de gebruiker, volgen van een Bluetooth-apparaat bemoeilijkt. Dat is een gevoelige slag voor partijen die bijvoorbeeld via zogenoemde beacons commercieel getinte informatie naar specifieke Bluetooth-gebruikende apparaten (zoals smartphones) willen sturen.

De nieuwe Bluetooth-standaard wordt door grote afnemers van telecommunicatie in Nederland positief ontvangen, zegt Teus van der Plaat, woordvoerder van de BTG, de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers.

'Recent is diverse keren aangetoond door hackers dat het mogelijk is om apparaten binnen te dringen middels een Bluetooth-verbinding. Een betere beveiliging, zoals voorgesteld in de 4.2-specificaties, is een goede zaak, aangezien Bluetooth een zeer belangrijke interface is voor de aansluiting van randapparatuur op zowel mobiele als ‘vaste’ apparaten.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.