BlackBerry werkt aan ‘Mission Impossible-smartphone’

markt_spelersHet lijkt op een gadget dat in de films uit de reeks Mission Impossible wordt gebruikt door geheim agenten: een zwaar beveiligde smartphone die zichzelf vernietigd als het in verkeerde handen valt. Toch lijkt het er op dat de ‘autodestruct-phone’ binnenkort verkrijgbaar zal zijn. Voor een select publiek van - Amerikaanse - overheidsinstanties, dat dan weer wel.

Als het aan fabrikanten Boeing (bekend van de gelijknamige vliegtuigen) en BlackBerry ligt, komt een sterk beveiligde versie van een Android-smartphone binnen niet al te lange tijd op de markt. Het duo werkt samen aan wat nu nog de ‘Black Phone’ wordt genoemd: een telefoon die op basis van versleutelde in- en uitgaande communicatie werkt. BlackBerry neemt onder andere de beheerfunctionaliteit en de communicatie-encryptie voor zijn rekening. Naar verluidt, moet de Black Phone standaard over twee sim-kaarten beschikken, om bij calamiteiten tussen netwerken te schakelen. Ook zou het apparaat kunnen worden aangesloten op biometrische sensoren en communicatiesatellieten. Naar eigen zeggen, is Boeing - dat naast vliegtuigen ook andere apparatuur levert aan de defensieorganisaties - reeds begonnen met het uitleveren van werkende prototypes aan potentiële klanten.

Cijfers

BlackBerry-CEO John Chen heeft het nieuws over de Boeing Black Phone bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jongste kwartaalcijfers van zijn bedrijf. BlackBerry lijkt onder zijn leiding de weg omhoog te hebben gevonden. Het onlangs afgesloten derde kwartaal van fiscaal 2015 heeft de onderneming een nettoverlies van 148 miljoen Amerikaanse dollars opgeleverd. De rode cijfers zijn te wijten aan een forse afschrijving op voorraden en herstructureringskosten. Zonder die twee eenmalige posten, zou BlackBerry een winst van 6 miljoen dollar hebben geboekt. Het jongste kwartaalverlies is echter gering vergeleken met de financiële prestaties in dezelfde periode van het voorgaande boekjaar. Destijds moest de fabrikant een nettoverlies van 4,4 miljard dollar rapporteren. BlackBerry’s omzet in het derde kwartaal van fiscaal 2015 kwam uit op 793 miljoen dollar (Q3 2014, ruim 1,1 miljard dollar). Volgens het bedrijf zijn er in de bewuste drie maanden circa 1,9 miljoen BlackBerry-smartphones verkocht.

Reactie BTG

Ook in Nederland lijkt BlackBerry bij de grotere organisaties weer in de belangstelling te komen staan, signaleert Teus van der Plaat, woordvoerder van de onafhankelijke Nederlandse vereniging Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG).

'Hoewel diverse BTG-leden bezig zijn met projecten om Blackberry-smartphones uit te faseren, komen er steeds meer berichten bij ons binnen dat bedrijven op hun schreden terug komen. Met name, niet met namen te noemen, organisaties die grote waarde hechten aan security gaan hernieuwd met Blackberry in zee.'

BTG-zegsman Van der Plaat ziet de securityfunctionaliteit van het BlackBerry-platform als een immer groter wordend positief onderscheid ten opzichte van andere mobiele besturingssystemen: 'Gezien het steeds toenemende aantal hacks in de bekende bedrijfsplatformen iOS en Android, waarbij diverse keren is aangetoond dat die zeer gevoelig zijn voor hackers, is het aanwezig zijn van een ultra secure oplossing als alternatief voor bedrijven een goede zaak. Dus in die zin is BTG blij met de genoemde ontwikkelingen, waardoor bedrijven een goed alternatief voor iOS en Android hebben.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.