Britse operators gaan ‘witte vlekken’ wegwerken

business_trendsDe vijf grootste mobiele operators in Groot-Brittannië gaan de komende twee jaren in totaal 5 miljard Britse ponden besteden om zoveel mogelijk zogenoemde ‘witte vlekken’ (plekken waar nauwelijks of geen mobiel bereik is) in het land te elimineren. Het doel is om in 2017 90 procent van het Britse grondgebied te bestrijken met mobiele data en telefonie. Dat hebben de bedrijven gezamenlijk bekendgemaakt.

Het initiatief van de vijf operators is een reactie op een dringend verzoek van de Britse overheid. Die heeft in november dit jaar laten weten dat het wilde afrekenen met witte vlekken in het land. De regering heeft destijds de lokale telecomsector in gelegenheid gesteld om zelf met concrete voorstellen hiervoor te komen. 'Het kan niet zo zijn dat een vijfde van de bevolking in Groot-Brittannië hun mobiele telefoon niet kan gebruiken om een eenvoudig telefoontje te plegen. De regering wil deze situatie niet laten voortduren', zo stelde Sajid Javid, de Britse minister van Cultuur, Media en Sport, vorige maand nog.

‘Nationaal Roaming’-verband

De minister hield destijds een stok achter de deur voor de operators door te stellen dat de overheid bij het uitblijven van een bevredigend plan desnoods de mobiele operators zou verplichten om met elkaar samen te werken in een ‘Nationaal Roaming’-verband. Hierbij zouden zij gedwongen worden om hun respectievelijke netwerkinfrastructuur voor elkaar open te stellen. Zijn plannen behelsden onder andere dat een mobiele telefoon automatisch het netwerk zou gaan gebruiken dat op een bepaalde locatie de beste dekking heeft, ongeacht de vraag of die infrastructuur aan de operator toebehoorde bij wie hij een abonnement had afgesloten.

In Nederland hebben operators KPN, T-Mobile en Vodafone medio december aangekondigd dat zij elkaar zullen helpen als er vanwege een ernstige storing het mobiele netwerk van een van de drie in een deel van Nederland uitvalt. Dankzij regional roaming kunnen klanten in het geval van een langdurige storing bij hun netwerkoperator tijdelijk bellen en sms’en via het netwerk van een van de twee andere operators. Dat is mogelijk in het gebied waar een storing optreedt die naar verwachting langer duurt dan drie dagen en meer dan 500.000 klanten treft. Nederland is het eerste land ter wereld waar een dergelijke noodvoorziening op deze manier beschikbaar is.

Teus van der Plaat, woordvoerder BTG:

'Ook in Nederland zijn nog steeds ‘witte vlekken’ in de dekking, al is hier het dekkingspercentage (circa 99,1 procent) veel beter dan in Groot-Brittannië. Ondanks dit hoge dekkingspercentage zijn er veel bedrijven die de mobiele dekking, zowel binnen - als buitenshuis - toch willen verbeteren. Recent was er nog een ‘112-discussie’ in de Tweede Kamer, waar in feite ook het ontbreken van dekking op bepaalde plaatsen aan ten grondslag lag. BTG is zelf actief met bedrijven in gesprek om gezamenlijk oplossingen te vinden voor deze problematiek in Nederland.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.