KPN test Voice over LTE in Amsterdam

markt_spelersOperator KPN houdt de komende tijd twee proeven met Voice over LTE, spraaktelefonie via het snelle 4G-netwerk voor mobiele data. Daarbij fungeren twee organisaties in Amsterdam als proefkonijn. Het is niet duidelijk wanneer het bedrijf Voice over LTE als volwaardig onderdeel van zijn dienstenpakket zal gaan aanbieden.

Gedurende de komende twee maanden zullen 120 medewerkers van de ICT-dienstverlener Accenture en de Amsterdam Arena aan de slag gaan met Voice over LTE (VoLTE) van KPN. Hiervoor krijgen zij ‘speciaal geprepareerde smartphones’ (LG G3 en Samsung Galaxy S5). Volgens de operator worden de ervaringen die de proefpersonen opdoen met het bellen over 4G ‘gemeten en ingezet voor de verdere ontwikkeling van VoLTE’. KPN was hiervoor al een intern proefproject met VoLTE gestart.

Wie nu belt met zijn 4G-telefoon, doet dat via het ‘oude’ 3G-netwerk. Voice over LTE werkt via het snelle 4G-datanetwerk en dat merkt de beller onder andere aan een snellere totstandkoming van de verbinding: die gaat van circa 7 seconden naar 1,5 seconden. KPN stelt tevens dat de geluidskwaliteit van een VoLTE-telefoongesprek aanmerkelijk beter is. Een derde voordeel, aldus de operator, is het feit dat de Voice over LTE het mogelijk maakt om tegelijkertijd te bellen én data te ontvangen of te versturen. Hiermee komen ook andere, datagerelateerde, diensten in beeld. Een daarvan is het multimediaal berichten versturen volgens een standaard die bekend is als Rich Communications Service (RCS).

Experimenteren

KPN is niet de enige operator die in Nederland met Voice over LTE experimenteert. Zo zouden zowel T-Mobile als Vodafone bezig zijn met eigen proeven. Tele2 heeft reeds aangekondigd dat het VoLTE als onderdeel van zijn onlangs aangekondigde 4G-aanbod op de markt brengt. In de Verenigde Staten zijn AT&T en Verizon Communications al langer met VoLTE aan het stoeien. De twee operators hebben vorige maand aangekondigd dat zij volgend jaar op grote schaal VoLTE mogelijk maken tussen hun respectievelijke 4G-netwerkinfrastructuren. Op dit moment wordt met name de oudere 2G-netwerken gebruikt voor mobiele telefoongesprekken tussen de netwerken van de twee operators. Tot dusver konden de klanten via VoLTE alleen nog binnen het netwerk van de desbetreffende operator bellen.

De grote afnemers van telecommunicatiediensten in Nederland zijn wel te porren voor VoLTE, aldus Teus van der Plaat, woordvoerder van de onafhankelijke Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers.

'Het biedt veel voordelen voor zowel de gebruiker als de operator. Waarschijnlijk zal door VoLTE het mobiele ‘beeldbellen’ eindelijk van de grond komen, hetgeen voor veel bedrijven een nieuw aantrekkelijke en goedkope manier kan worden om met medewerkers en klanten te communiceren. VoLTE vormt tevens de basis om in de toekomst de 2G- en 3G-netwerken uit te kunnen schakelen. En dat bespaart operators weer kosten.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.