Intel kijkt terug op recordjaar

markt_spelersChipgigant Intel heeft in 2014 meer omzet en nettowinst weten te boeken dan ooit, een stijging ten opzichte van vorig jaar van respectievelijk 6 en 22 procent. Het Amerikaanse concern voorziet echter in 2015 minder spectaculaire financiële prestaties.

“Inderdaad: dit jaar verwacht ik weinig spectaculairs op dat gebied, maar eerder een stabiele situatie”, aldus Stacy Smith, Chief Financial Officer van Intel in een officiële toelichting op de jaarcijfers. Zijn de vooruitzichten voor geheel 2015 wellicht minder recordbrekend: over 2014 kan Intel positief zijn. Het bedrijf heeft het jaar af weten te sluiten met een omzet van 55,9 miljard dollar en een nettowinst van 11,7 miljard. In 2013 was dat nog respectievelijk 52,7 miljard en 9,6 miljard dollar. De bruto marge steeg eveneens: van 59,8 procent naar 63,7 procent.

Cijfers

De diverse Intel-divisies hebben wisselend gepresteerd in 2014, zo blijkt uit de cijfers van het bedrijf. Absolute koploper is nog altijd de PC Client Group (pc’s) met een omzet van 34,7 miljard dollar, een stijging van 4 procent ten opzichte van 2013. Daarmee heeft het bedrijfsonderdeel boven verwachting weten te presteren. Industrieanalisten luiden immers al enige tijd de noodklok over de wereldwijde pc-verkoop. Een goede tweede was in 2014 de Data Center Group met een omzet van 14,4 miljard dollar, een plus van 18 procent vergeleken met 2013. De stevige groei is hier aangejaagd door de voortschrijdende populariteit van cloud computing, waardoor data centers wereldwijd onder andere servercapaciteit moeten bijprikken.

Intels redelijk nieuwe Internet of Things-divisie heeft in 2014 voor 2,1 miljard dollar aan spullen weten te verkopen. Dit bedrijfsonderdeel is met een groeipercentage (ten opzichte van 2013) van 19 procent de koploper als het gaat om gerealiseerde groei. Bij het bedrijfsonderdeel Software & Services was de groei weliswaar niet zo spectaculair (1 procent), maar de omzet (2,2 miljard dollar) was daarentegen zeer respectabel. De divisie Mobile & Communications heeft echter minder florissant gepresteerd. Het moest stevig aan omzet inboeten (85 procent) ten opzichte van 2013. De omzet kwam uit op 202 miljoen dollar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.