KPN implementeert nieuwe M2M-standaard

markt_spelersKPN gaat dit jaar LoRa introduceren. Met deze nieuwe technologie wordt het mogelijk om diverse M2M-toepassingen die maar weinig data gebruiken, laagfrequent te verbinden met internet. De operator geeft daarbij voorbeelden als flexibele straatverlichting, waarbij lantarenpalen realtime, op afstand aan- en uitgezet kunnen worden. Naast de introductie van LoRa is KPN voornemens om deel te nemen aan de LoRa Alliance.

De introductie van LoRa en de voorgenomen deelname aan de LoRa Alliance is een belangrijke factor om de ontwikkelingen van Internet of Things (inter)nationaal te versnellen. LoRa staat voor Long Range en maakt het mogelijk om miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt te verbinden met internet. Organisaties kunnen hiermee mogelijk hun dienstverlening en bedrijfsprocessen verbeteren, kosten verlagen of nieuwe verdienmodellen ontwikkelen.

M2M

KPN levert al vijf jaar Machine-2-Machine connectiviteit (M2M) over de eigen mobiele 2G-, 3G- en 4G- netwerken. Denk hierbij aan mobiele betaalautomaten op een terras of connectiviteit in auto’s. Verschillende andere toepassingen hebben maar af en toe een korte verbinding met internet nodig, waarbij weinig data wordt gebruikt. Apparaten die via LoRa hun gegevens versturen, kunnen tot tien jaar op een AA-batterij werken.

KPN is voornemens om zich aan te sluiten bij de LoRa  Alliance. Deze club gaat maart dit jaar officieel van start en heeft als doel de ontwikkeling van een mondiale standaard voor Low Power Wide Area Networks. Achter de LoRa Alliance zitten, naast KPN,  ook operators als Bouygues Telecom (Frankrijk), SingTel, Swisscom, Proximus en Fastnet (onderdeel van South Africa Telecom). Andere deelnemers zijn toeleveranciers binnen het IoT-ecosysteem: IBM, Sagemcom, Kerlink, Actility, IMST, Eolane en Microchip.

Teus van der Plaat, woordvoerder BTG:

“Op zich biedt de LoRa Alliance mooie nieuwe alternatieve technische en kosteneffectieve mogelijkheden.”

Als woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) ziet hij echter nog wel wat uitdagingen. “In Nederland zijn er nog een paar hobbels te nemen. Zo is er nog geen landelijk dekkend netwerk en gezien de gebruikte frequentieband in de 800 Mhz band (868 Mhz) zullen ongeveer net zoveel base stations moeten worden neergezet als voor een 4G-netwerk nodig zijn om landelijke dekking te krijgen. Daarnaast gaat het hier om een licentievrije frequentieband (zoals WiFi) en het is onduidelijk hoe een aanbieder zal omgaan met storingen vanwege medegebruik van dezelfde band door andere toepassingen. Het staat immers elk bedrijf vrij zijn eigen (lokale) LoRA-infrastructuur op te zetten in deze band.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.