Italië wil 4 miljard euro aan glasvezel spenderen

business_trendsDe Italiaanse overheid is van plan om operators aan te sporen om de glasvezelinfrastructuur in het land verder uit te bouwen. Daarvoor reserveert de overheid een kleine 4 miljard euro. Dat stellen welingelichte anonieme bronnen in een bericht van het financiële persbureau Bloomberg. Ook in Nederland zou een dergelijk initiatief vruchten kunnen afwerpen, zo stellen de grootzakelijke afnemers van data- en telecommunicatie in Nederland.

Italië moet op digitaal gebied worden voortgestuwd in de vaart der volkeren, zo vindt de Italiaanse regering. Eén van de randvoorwaarden daarvoor is de aanwezigheid van snelle netwerkinfrastructuur. Om dat te bevorderen trekt de Italiaanse overheid circa 4 miljard euro uit om operators een duwtje in de rug te geven als het gaat om de uitrol van glasvezelinfrastructuur. Van dat bedrag wordt twee miljard euro gereserveerd om de snelle breedbandverbindingen ook naar het platteland te krijgen. Ook zou de Italiaanse overheid hiervoor een additionele 2,4 miljard euro willen halen uit een speciaal potje van de Europese Unie (het zogenoemde ‘Regional Development Fund’). Volgens persbureau Bloomberg hebben hoge Italiaanse regeringsfunctionarissen dit initiatief medio januari in kleine kring besproken.

De uitgelekte investeringsplannen van de Italiaanse overheid zijn niet alleen ingegeven door de wens om een grotere ‘digitale speler’ te worden, zo stellen ingewijden. Een andere belangrijke reden is de door de Europese Commissie geformuleerde doelstelling op het gebied van breedband. Daarin staat onder andere dat in 2020 elke EU-ingezetene de beschikking moet hebben over een breedbandverbinding van minimaal 30 Mbps. Volgens een recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van operator Telecom Italia, beschikte per december 2014 in Italië slechts 21 procent van de bevolking over een 30 Mbps-breedbandverbinding (of hoger). Daarmee blijft het land flink onder het Europese gemiddelde van 62 procent.

BTG, de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers, belangenbehartiger van Nederlandse bedrijven en instellingen die op grote schaal gebruikmaken van bedrijfscommunicatie.

Woordvoerder BTG, Teus van der Plaat:

'Op zich is het Italiaanse initiatief goed. Het land loopt in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland zeer achter als het gaat om op internetgebruik en de snelheid van de gemiddelde internetverbinding.'

Toch moet Nederlands op dit gebied niet tevreden achteroverleunen, zo waarschuwt Van der Plaat: 'Nederland staat weliswaar wereldwijd in de top. Ondanks deze toppositie is er ook in Nederland ruimte voor verbetering. Met name in de landelijke (agrarische) gebieden is de aanwezigheid van glasvezelinfrastructuur problematisch te noemen.'

De BTG-woordvoerder ziet hierin een rol voor de Nederlandse overheid weggelegd: 'De Nederlandse overheid zou meer stimuleringsmaatregelen kunnen nemen om de aanleg van glasvezelinfrastructuur in dergelijke gebieden te stimuleren. Bijvoorbeeld door het stimuleren van gemeenschapsinitiatieven zoals dat op sommige plekken al gebeurt. BTG is graag bereid deel te nemen aan dergelijke discussies.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.