Geringere prestaties mobiele divisie drukken cijfers Samsung

markt_spelersFabrikant Samsung heeft in de laatste drie maanden van 2014 genoegen moeten nemen met een daling van de winst ten opzichte van dezelfde periode in het voorafgaande jaar. De omzet heeft een soortgelijke trend laten zien.

Het zijn financiële resultaten waar menig concurrent jaloers op wordt. Toch toont de bedrijfstop van Samsung zich minder dan tevreden de meest recente kwartaalcijfers. Het bedrijf wist in het vierde kwartaal van 2014 een omzet te behalen van ruim 39 miljard euro. In 2013 stopte de teller nog op 48 miljard. De operationele winst maakte eveneens een gang naar beneden: van 6,73 miljard euro in 2013 naar 4,28 miljard nu. Over het gehele jaar 2014 wist Samsung een operationele winst te behalen van ruim 20,26 miljard euro. In het financiële recordjaar 2013 was dat nog 29,82 miljard euro.

Uit de cijfers valt op te maken de mobiele divisie van het Zuid-Koreaanse bedrijf de boosdoener is. Hoewel Samsung geen specifieke verkochte aantallen prijsgeeft, rept het wel van een vermindering van de verkoop van smartphones en tabletcomputers. Industrieanalisten verwachten echter dat Samsung in het eerste kwartaal van 2015 weer op zal veren in dat marktsegment. Zij wijzen allereerst op de aanstaande introductie van een nieuw vlaggenschip (de S6) tijdens het Mobile World Congress in februari. Ook signaleren zij dat de fabrikant met meer smartphones in het middensegment is gekomen, wat de verkoopvolumes ten goede zou moeten komen.

Andere bedrijfsonderdelen, zoals de chips-divisie, hebben in de afgelopen vier kwartalen goed weten te presteren. Het laat zich aanzien dat Samsung in toenemende mate de eigen processoren in zijn mobiele apparaten zal inbouwen. Zo gaat het gerucht dat in de eerstvolgende uitvoering van de Galaxy S, het vlaggenschip van de fabrikant, een Samsung-processor zal worden ingebouwd. Tot dusver gebruikte Samsung daar processoren van concurrent Qualcomm voor.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.