‘Verkoop tabletcomputers daalt’

business_trendsIn het vierde kwartaal van 2014 is de verkoop van tabletcomputers voor het eerst sinds 2010 gedaald. Dit stellen analisten van het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC. In totaal zijn er volgens IDC 76,1 miljoen tablets over de toonbank gegaan, 3,2 procent minder dan in 2013 (78,6 miljoen exemplaren).

Fabrikant Apple blijft met een marktaandeel van 28,1 procent de grootste maker van tablets. Wel verkocht Apple in het vierde kwartaal 17,8% minder iPad-tabletcomputers dan een jaar eerder. Het grote succes van de smartphone iPhone 6 Plus, met het relatief grote 5,5 inch scherm, lijkt ten koste te gaan van de verkopen van vooral de iPad mini, dat met een 7,9 inch scherm fractioneel groter is.

Ook het Zuid-Koreaanse concern Samsung deed het minder goed in het laatste kwartaal van 2014 en verkocht 18,4 procent minder tablets. In heel 2014 wist het bedrijf nog wel zijn eigen target van 40 miljoen verkochte tablets te halen en verkocht hierdoor 1,1 procent meer dan een jaar eerder. Deze lichte stijging is vooral te danken aan de Samsung Tab 4, die wereldwijd relatief goed verkocht.

Lenovo is de enige fabrikant, die in het laatste kwartaal van 2014 meer tablets heeft verkocht dan in de laatste drie maanden van 2013. Lenovo verkoopt naast Android-tablets ook systemen die draaien op Windows 8.1. IDC denkt dat de stijgende vraag naar tablets met grotere schermen en de wens van consumenten om met Windows-tablets te werken, de belangrijkste redenen zijn voor het succes van deze Chinese fabrikant.

Afbeelding_kwartaalcijfers_verkoop_tablets

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.