Vodafone: omzet in derde kwartaal is gegroeid

markt_spelersDe operator Vodafone heeft in het derde kwartaal van zijn boekjaar 2015 de omzet weten te verhogen ten opzichte van dezelfde periode in het voorafgaande jaar. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die het Britse bedrijf heeft vrijgegeven. Over winst en marges doet de telecommer nog geen afspraken. Dat moet wachten tot de officiële kwartaalrapportage bekend wordt gemaakt. Wel is een eerder afgegeven winstverwachting van maximaal 11,9 miljard Britse ponden (voor belastingen en afschrijvingen) bevestigd.

In totaal heeft Vodafone in het derde kwartaal van fiscaal 2015 (geëindigd op 31 december 2014) een omzet gerealiseerd van ruim 10,88 miljard Britse ponden, een absolute stijging van 13,5 procent ten opzichte van het boekjaar 2014. De organische groei (zonder overnames en andere bijzondere inkomsten) bedroeg 0,7 procent. De Europese activiteiten droegen het leeuwendeel bij van de omzet: 9,78 miljard pond (+12,4 procent absoluut, -2,7 procent organisch). In Afrika, het Midden-Oosten en Azië was de omzetbijdrage weliswaar lager met 3,06 miljard pond, maar de groei was daarentegen hoger: 2,4 procent absoluut en 5,9 procent organisch.

Vodafone-CEO Victor Callao zegt in een officiële reactie op kwartaalcijfers dat hij in de belangrijkste Europese markten weer tekenen van herstel en hier en daar zelfs groei signaleert;

'Zowel op het gebied van mobiele als vaste communicatie én op het vlak van Unified Communications zijn onze commerciële prestaties verbeterd. Dit zorgt er voor, in combinatie met de sterke groei in dataverbruik bij onze klanten en een stabilisatie van de prijsontwikkeling, dat er sprake is van bestendig herstel.'

Hij stelt verder tevreden te zijn met de uitrol van de eigen 4G-netwerkinfrastructuur (‘Project Spring’ gedoopt) in de diverse landen. 'Wij zitten op een dekking van 65 procent binnen de Europese markten waar wij actief zijn.' Op dit moment biedt Vodafone 4G aan in 18 landen. Naar eigen zeggen, heeft de operator inmiddels in totaal 13,7 miljoen 4G-klanten.

Vodafone in Nederland

In Nederland heeft Vodafone in het derde kwartaal een afname van het aantal mobiele afnemers moeten incasseren: circa 25.000 mensen verlieten het klantenbestand van de operator. Hiermee stopte de teller op 31 december 2014 op 5,18 miljoen klanten voor mobiele data- en telecommunicatie in Nederland. De negatieve tendens was het grootst in Italië (-531.000 klanten) en Duitsland (-196.000 klanten). In de Britse thuismarkt wist Vodafone daarentegen 185.000 nieuwe klanten op te tekenen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.