Vodafone sleutelt aan betere dekking in grensstreek

markt_spelersVodafone Nederland heeft met succes een proefproject afgerond met als doel de 2G- en 3G-dekking in de grensstreek te verbeteren. Tijdens de proef is onderzocht hoe optimalisatie van bestaande zendmasten, zoals het aanpassen van netwerkinstellingen en stralingsrichting, kan bijdragen aan betere dekking zonder daarbij het bel- en dataverkeer in buurlanden te verstoren. De pilot vond plaats in Limburg omdat beide landsgrenzen daar een hoge bevolkingsdichtheid hebben. De resultaten laten een significante verbetering zien in het aantal succesvolle gesprekken op het 2G- (+8,5%) en 3G-netwerk (+15%).

Het uitbreiden van een mobiel netwerk in de grensregio binnen de wettelijke kaders is een complexe opgave, aldus ingewijden. Zo moet Vodafone zich allereerst houden aan Europese wetgeving en mag het zendinstallaties in grensregio’s, vanwege mogelijke storing met het mobiele verkeer in Duitsland of België, niet te hard laten zenden. Ook mogen niet alle beschikbare frequenties worden ingezet. In enkele gevallen kan dit leiden tot minder goede dekking.

Vodafone Nederland

Mallik Rao, CTO Vodafone Nederland: 'Goede dekking vraagt om voldoende zendinstallaties met voldoende vermogen op de juiste plekken. Door technische eisen en (inter)nationale regelgeving is uitbreiding van het mastenpark bij dekkingsproblemen in grensregio’s niet altijd mogelijk. Deze pilot laat zien dat we door optimalisatie van bestaande zendmasten de dekking lokaal nog verder kunnen verbeteren, zonder daarbij mobiel verkeer in buurlanden te verstoren. We gaan deze technische optimalisatie dan ook op andere locaties in de grensregio doorvoeren.'

De grootzakelijke telecomgebruikers in Nederland tonen zich content met het Vodafone-initiatief. Woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootverbruikers (BTG), de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren:

Teus van der Plaat

'Het initiatief van Vodafone wordt door BTG toegejuicht. Ook in de discussie rond de bereikbaarheid van het noodnummer 112 kwam naar voren dat de dekking in grensstreken vaak niet optimaal is. BTG roept ook de andere mobiele operators met een eigen netwerk in Nederland op het voorbeeld van Vodafone te volgen. Verbetering van mobiele dekking is voor BTG-leden altijd een prioriteit.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.