Britse chipmaker koopt Nederlands security-bedrijf

markt_spelersChipontwikkelaar ARM heeft met de overname van Offspark, een Nederlands bedrijf dat met zijn PolarSSL secure communications oplossingen een dominante rol speelt bij devices voor het Internet of Things, zijn security portfolio versterkt. Daarbij is het ARM vooral te doen om het aan boord halen van de mensen en de expertise van Offspark. Een overnamebedrag is niet bekend gemaakt.

PolarSSL blijft open source onder een Apache 2.0 licentie en open voor commercieel gebruik, maar wordt ook onderdeel van het ARM mbed platform dat is ontwikkeld voor applicaties rondom het Internet of Things. Offspark is een Nederlands bedrijf dat is gespecialiseerd in beveiligde IoT communicatie en de door Offspark ontwikkelde PolarSSL technologie wordt inmiddels toegepast in een groot aantal verschillende apparaten zoals sensor modules, communicatie modules en smartphones.

PolarSSL is op dit moment de breedst geadopteerde embedded Transport Layer Security (TLS) oplossing in de IoT-wereld. ARM gaat de oplossing omdopen tot 'mbed TLS' en inzetten als de kern van zijn mbed communication security, software en encryptie-strategie. ARM mbed TLS wordt beschikbaar voor standalone gebruik of als onderdeel van mbed OS en vormt een aanvulling op de Cryptobox technologie van mbed OS voor beveiligde uitvoering en opslag. ARM zal mbed OS inclusief mbed TLS tegen en andere technologische vernieuwingen tegen het eind van 2015 op de markt brengen onder een Apache 2.0 licentie.

De grootzakelijke telecomgebruikers in Nederland zien voordelen in de overname van Offspark. Woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootverbruikers (BTG), de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren:

Teus van der Plaat

'De overname van Offspark en diens PolarSSL-technologie door ARM is een goede zaak voor organisaties die mobiele apparatuur gebruiken. PolarSSL wordt al door veel organisaties gebruikt in combinatie met Open VPN als een meer veilige library dan de standaard Open VPN SSL library. Er is ook een speciale Nederlandse versie van PolarSSL, die gesupport wordt door securityspecialist FOXit in opdracht van de AIVD, die voor iedereen vrij te gebruiken is. Door deze overname kan er tevens een betere integratie komen van Open VPN met chips van ARM. Dat is niet onbelangrijk aangezien hun chips 90 procent van alle smartphones ter wereld aanwezig zijn. Uiteindelijk kan dit leiden tot veiligere smartphones en een dito applicatie omgeving. En dat is voor iedereen een goede zaak gezien het feit dat hackers hun pijlen in toenemende mate richten op smartphones.'

De Britse chipmaker kan zijn jongste overname, financieel gezien, goed ‘lijden’. Het bedrijf heeft een omzetgroei van 25 procent in het vierde kwartaal weten te boeken (225,9 miljoen Britse ponden). Ook de winst (voor belastingen en afschrijvingen) heeft een flinke vlucht genomen: het steeg met 19 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013 en kwam uit op een bedrag van 119,9 miljoen Britse ponden. Met name de inkomsten uit de licenties die het aan collega-chipfabrikanten (zoals het Zuid-Koreaanse Samsung) slijt, zijn stevig gegroeid. Ook plukt ARM de vruchten van de goede verkoopcijfers van Apple’s iPhone-smartphones. De chipmaker krijgt voor elk verkocht iPhone-exemplaar een, onbekend, bedrag aan royalty-vergoedingen van fabrikant Apple.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.