Snelle afschaffing roamingkosten in Europa op losse schroeven

business_trendsDe voorgenomen afschaffing van roamingkosten voor mobiel datagebruik binnen de Europese Unie per eind dit jaar staat op losse schroeven. Sommige EU-lidstaten zouden het plan tegenwerken omdat ze vrezen dat de telefoniekosten in eigen land hierdoor zullen gaan stijgen.

Het gaat om bepaalde landen waar de telecomprijzen sowieso al laag liggen. Als de aanbieders daar de inkomsten van roaming moeten missen, zullen zij dit compenseren door de abonnementskosten te verhogen, zo wordt geredeneerd. De dwarsliggende lidstaten zouden pas in 2018 echt aan afschaffing van roamingkosten willen meewerken.

Persbureau Reuters meldt een EU-voorstel te hebben ingezien waarin zou staan dat dit jaar alleen de roamingkosten voor de eerste vijf megabyte verdwijnen. Daarna moeten weer buitenbundeltarieven worden betaald. 5 MB is in de praktijk echter zeer weinig: een gemiddelde gebruiker verstookt tussen de 10 en 20 MB per dag.

Eurocommissaris Andrus Ansip, die de Digital Single Market in zijn portefeuille heeft, en verantwoordelijk is voor het afschaffingsproject van roamingkosten, heeft intussen stevige kritiek geuit op de dwarsliggers. 'De Europese Unie is niet ambitieus genoeg', aldus de Fin.

Nederland

Eind september 2014 klonken in het Nederlandse parlement nog geluiden om de roamingkosten binnen de Europese Unie geheel te laten verdwijnen. Kamerleden Bart de Liefde (VVD) en Astrid Oosenburg (PvdA) dienden daarvoor een motie in bij de Tweede Kamer. Het Nederlandse voorstel ging destijds verder dan een eerder voorstel van de Raad van de Europese Unie. Italië, de toenmailige voorzitter van de Europese Raad, had namelijk voorgesteld om op 15 december 2015 een zogenoemde ‘fair use policy’ voor Europese roaming in te voeren. Hierdoor bleef de weg vrij voor operators om – zij het slechts nadat klanten meer bellen of internetten dan hun bundel toestaat – extra kosten in rekening te brengen voor grensoverschrijdend mobiel spraak- en dataverkeer binnen de Europese Gemeenschap.

Kamerleden De Liefde en Oosenbrug vroegen in hun motie de Nederlandse regering om bij de informele Europese telecomraad op 2 en 3 oktober in het Italiaanse Milaan te pleiten voor het ‘vasthouden aan de afschaffing van hogere roamingtarieven’. Henk Kamp, minister van Economische Zaken, liet destijds weten dat hij het Italiaanse voorstel eveneens niet zag zitten. Het Nederlandse pleidooi is echter aan dovemansoren gericht geweest, zo blijkt nu. Eerder was er sprake van dat de EC, bij monde van de voormalige Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) de roamingkosten op gefaseerde wijze volledig zou willen afschaffen. Dit voorstel was reeds door het Europees Parlement goedgekeurd.

Reactie BTG

De actie van het Nederlandse parlement in 2014 kon rekenen op steun van de grootzakelijke telecomafnemers in Nederland. Teus van der Plaat, woordvoeder van BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren, zei destijds:

'De grote organisaties die lid zijn van de BTG hebben baat bij het afschaffen van Europese roamingkosten. Zij krijgen hierdoor geen hoge telefoonrekeningen meer als medewerkers binnen Europa reizen en onderweg mobiel bellen of data verbruiken.'

BTG-woordvoeder Van der Plaat pleitte ook voor een geografische verruiming van de eventuele roamingingrepen:

'Wij vinden het jammer dat de afschaffing van de roamingkosten alleen voor verkeer binnen de EU geldt. Wij zouden het verwelkomen als de Europese Commissie het elimineren van buitenlandse roamingkosten een onderdeel zouden maken van handelsonderhandelingen met andere landen, zoals de Verenigde Staten.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.