‘Internet of Things krijgt tractie bij bedrijfsleven’

In 2020 zbusiness_trendsullen er wereldwijd circa 5,4 miljard apparaten via het internet verbonden zijn met andere apparaten of servers. Daarbij gaat het niet alleen om consumentenspullen: een groot deel komt voor rekening van toepassingen in de zakelijke sfeer. Dat voorspelt althans het marktonderzoeksbureau ABI Research in zijn jongste rapport over ‘The Internet of Things’ (IoT).

Volgens de onderzoekers van ABI Research zullen de grootste zakelijke afnemers van IoT-toepassingen te vinden zijn onder de fabrikanten van automobielen en bij aanbieders van gezondheidszorg. In het rapport ‘State of the Market: The Internet of Things (IoT) 2015: Discover How IoT is Transforming Business Results’, dat betaald is door de Amerikaanse operator Verizon Communications, wordt verder voorspeld dat in 2018 er wereldwijd circa 13 miljoen IoT-apparaten zullen zijn ingezet voor fitnessdoeleinden en gezondheidsmonitoring.

Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG)

Teus van der Plaat, woordvoerder BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profit-sectoren, ziet eveneens een stijgende interesse in IoT:

'Er zijn veel van dit soort rapporten, sommige zelfs met hogere verwachtingen, tot aan 20 miljard IoT-aansluitingen in 2020. Dat er een grote groei is, lijkt evident. Het een en ander hangt echter zeer nauw samen met zowel de technologische ontwikkelingen als de bedrijven die de producten in de markt gaan zetten. Als bijvoorbeeld de Apple Watch een doorslaand succes is, kan de groei van IoT zomaar sneller gaan. Hetzelfde geldt voor de ‘connected car’ die veel autofabrikanten in voorbereiding hebben en de slimmer meters die energiebedrijven bij hun klanten willen installeren. En dan zijn er nog de IoT-diensten en -producten die nog bij startende bedrijven in de ontwikkelfase zitten. Kortom er zijn vele factoren die de opmars van The Internet of Things kunnen versnellen. Duidelijk is dat het hier gaat om een onmiskenbare trend die niet meer te stoppen lijkt.'

Van der Plaat ziet nog wel potentiële gevaren:

'De security is bij IoT het grootste probleem: want hoe gaan al die devices zichzelf identificeren, authentiseren en autoriseren? De cybergevaren liggen hier op de loer.'

Het volledige rapport is, na het invullen van contactgegevens, hier gratis te downloaden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.